Hirdetés

Hírek
Így nyírták ki a dánok a Teslát, és más elektromos autókat is
Így nyírták ki a dánok a Teslát, és más elektromos autókat is
Hirdetés

A skandináv országban beszüntették a kormányzati ösztönzőket, ezek nélkül pedig úgy tűnik, egyelőre eladhatatlanok ezek a járművek.

Dániában a plug-in hibrid (konnektoros) és a teljesen elektromos járművek eladása 60,5 százalékkal csökkent azt követően, hogy a kormányzat eltörölte az elektromos autókra adott adókedvezményeket. A példa kedvéért, összesen 6 darab Teslát adtak el idén az első három hónapban, míg korábban 2015-ben, amikor a leginkább ment a szekér, 2738 darab fogyott egy év alatt a Tesla autóiból. Ez egészen brutális 94 százalékos visszaesést jelentett már tavalyra is, amikor is összesen 176 darab Teslát adtak el – írta részletes cikkében a Bloomberg.

Az országban hírhedten komoly adók terhelik az autók vásárlását. A hagyományos belsőégésű motorral szerelt autókat például 180 százalékos adó terheli. Ennek fényében nem volt meglepő, hogy szárnyaltak az elektromosautó-eladások.

Azonban változott a helyzet, és a kormányzat már nem bánt ilyen bőkezűen a környezetbarát autókkal sem, és progresszív módon teljesen kivezette volna a kedvezményeiket 2020-ra. A helyzet ellen még a Tesla vezetője Elon Musk is megpróbált lobbizni, látva a hatalmas visszaesést.

A dán kormányzat is érzékelte, és elismerte, hogy talán nem kellett volna ennyire elbánni az elektromos autókkal. Egy új tervezet szerint 2019-ig „csak” 40 százalékos adót vetnének ki – hogy legalább 5000 darab elektromos autót eladjanak –, ha ez teljesül, akkor 2021-től 65%, 2022-től 90 százalék, majd 2022-től 100 százalék lenne az adó az elektromosan tölthető autókra.

Nem csoda, hogy Dániában inkább mindenki biciklizik.

Forrás: http://hvg.hu/cegauto/20170606_Igy_nyirtak_ki_a_danok_a_Teslat_es_mas_elektromos_autokat_is

 


Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés