Hirdetés

Gondolkodtató
Igencsak meglepődhetett újságíróként Zách Dani, hogy jogosítványának fotójával próbálnak csalni az Interneten
Igencsak meglepődhetett újságíróként Zách Dani, hogy jogosítványának fotójával próbálnak csalni az Interneten
Hirdetés

185 ezer forintért, vizsga nélkül ígér jogosítványt egy ismeretlen a Facebookon. Mindezt Zách Dániel autós, oknyomozó újságíró jogosítványával és motorjának forgalmi engedélyének másolatával teszi

A közösségi oldal több bejelentés után sem törli a nem létező szolgáltatást népszerűsítő profilt, a büntetőügyekre szakosodott ügyvéd szerint a rendőrségnek kellene lépnie, az autósiskolákat és a vizsgáztatást felügyelő központ pedig adott néhány biztos tippet a hasonló csalások kiszűréséhez. – írta meg a Telexen Zách Dániel.

Minderről úgy szerzett tudomást, hogy egy Telex olvasó elküldte neki a képernyőmentéseket a csalásról.

„Elküldte a Szuper autósiskola és igazolt dokumentumok nevű Facebook-oldal képernyőfotóját, és arról érdeklődött, hogy náluk szereztem-e a jogosítványomat. A kérdés jogos, mert a felület gazdájáról semmi nem derül ki, ugyanis sem telefonszámot, sem cégnevet nem adott meg, ugyanakkor a fejlécen, valamint néhány ügyetlen szövegezésű posztban az én jogosítványom és persze az arcképem, illetve a motorom forgalmi engedélyének adatlapoldala látható. Kibírtam nevetés nélkül, de érdekelni kezdett az ügy.” – írja Dani a Telexen megjelent cikkben.

„Az okmányaim természetesen nem a magát valamiért nonprofit szervezetként meghatározó Facebook-oldal névtelen gazdájától származnak. Mindkettő a megszokott módon került hozzám, amikor 2000-ben megszereztem a motor-, majd 2006-ban az autójogosítványt, illetve 2018-ban a megvettem a képen szereplő forgalmihoz tartozó motorkerékpárt.”

Hmmm….

De hogyan szerezte meg az irataimról készült fotót a gyanús Facebook-oldalt regisztráló idegen?”

– teszi fel a kérdést, amit meg is válaszol:

„A képet 2021. március 28-án készítettem ahhoz a totalcaros cikkhez, amelyben elsőként írtam meg, hogy 2023. január 1-től senkinek nem lesz kötelező magánál tartania a magyar forgalmiját és jogosítványát. Sokakat érdekelt a téma, később a Telexen is bemutattuk a változás részleteit, és talán éppen az eredeti cikkre érkezett kattintások miatt sorolta előre a fotót a Google-algoritmus a témához kapcsolódó keresési találatok közt.

A 2022. október 3-án létrehozott Facebook-profil gazdájának vélhetően kellett egy használható kép, ezt találta meg elsőként, de nem gondolt arra, hogy valaki engem is elvezet az oldalához.”

Hirdetés

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont a Telex kérdéseire azt írta, hogy mindez bűncselekmény, amelyben feljelentés alapján a rendőrség indíthat eljárást.

Hozzátették, hogy egy képzési engedéllyel működő autósiskolának kötelező honlapot üzemeltetnie, amelyen többek közt fel kell tüntetni, mennyi pénzért nyújtja szolgáltatásait, illetve minden lezárt negyedév végén közzé kell tennie az úgynevezett Vizsga Sikerességi Mutatót, az Átlagos Képzési Óraszámot és a Képzési Költséget.

A válaszlevél arra is kitért, hogy a közúti járművezető-képzéshez kapcsolódó engedélyek kiadása az Építési és Közlekedési Minisztérium hatáskörébe tartozik.

A hivatalosan működő autósiskolák azonosítószámot kapnak, illetve szerepelnek a minisztérium által kezelt nyilvántartásban, amelyet erre a linkre kattintva bárki megnézhet.

Dani is megtette, és ahogy várható volt, nem szerepel rajta a Szuper autósiskola.

A történet folytatásában izgalmas részletekre derül fény, amit a Telexen olvashattok el.


Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés