Hirdetés

Gondolkodtató
Horror drágák az autópálya menti benzinkutak
Horror drágák az autópálya menti benzinkutak
Hirdetés

Nem csak a sztrádák benzinkútjai drágák, hanem, ha valahol új autópálya szakasz épül, a környéken magasabb árréssel, azaz drágábban adják az üzemanyagot.

Érdemes megtervezni a tankolást, hosszabb út esetén!

Tény, hogy az autópályákon lévő benzinkutak a legdrágábbak. A Buksza tapasztalatai szerint egy-egy sztrádás kúton akár 40-50 forinttal magasabb lehet az ár az átlagnál.

A Statisztikai Szemle legfrissebb – márciusi – számában megjelent kutatás idéz korábbi tanulmányokat, amelyek bebizonyították, az üzemanyagárak az autópályás kutakon a legmagasabbak, azoktól távolodva egyre alacsonyabbá válnak. Ez a friss elemzés azonban más szemszögből vizsgálta a benzinkutak árait.

Sztrádahatás a környéken

Farkas Richárd, a Pécsi Tudományegyetem PhD-hallgatója és Czigány Gábor, a Budapesti Corvinus Egyetem PhD-hallgatója ugyanis a kutatásuk során nem a sztrádákon lévő kutak árait, hanem az olyan településeken lévő kutak árazását vizsgálta, melyek határában (közelében) épült autópálya. Arra keresték a választ, hogy a szóban forgó településeken lévő kutak is magasabb árrést és árakat alkalmaznak-e.

A kutatás megállapította, hogy „az autópályáknak nemcsak direkt – azaz közvetlenül a pályák mentén elhelyezkedő töltőállomásokat érintő – hanem indirekt hatásuk is van”. Utóbbi olyan kutakat érint, melyek bár nem autópályán működnek, azokról jól és könnyedén megközelíthetők. A végeredmény szerint a már meglevő benzinkutakon nőttek az árak, miután a közelükben új sztrádaszakaszt adtak át a forgalomnak.

Az elemzésből kiderül az is, hogy egy-egy benzinkút annál magasabb árrést alkalmazhat, minél több szolgáltatást nyújt (meleg étel, bankautomata, bolt stb.)

Az elemzés kétéves – 2006 októbere és 2008 decembere között eltelt – időszakban végzett megfigyelések során feljegyzett adatokon alapult. A kutatás összefoglalóját a Statisztikai Szemlét kiadó Központi Statisztikai Hivataltól kaptuk. Az anyag még nem olvasható online felületen, amint publikussá válik, a cikkben is elérhetővé tesszük.

Forrás: http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/meg_egy_indok_a_dragabb_uzemanyagra.631599.html
 


Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés