Hirdetés

Hírek
Hordozható és könnyen telepíthető okos kamerákkal szűrik a Hollandok a vezetés közben mobilozókat
Hordozható és könnyen telepíthető okos kamerákkal szűrik a Hollandok a vezetés közben mobilozókat
Hirdetés

Egyre többen használják vezetés közben a mobileszközeik különböző funkcióit. Nem csak a telefonálásról van szó, bizony sokan chatelnek, böngészek még vezetés közben is. Az európai hatóságok pedig ezekre a kihágásokra egyre jobban figyelnek – olvasható a kreszvaltozas.hu cikkében.

Hazánkban a VÉDA kamerái is szűrik elvileg a mobilozókat  és a hatóságok is rengetegszer indítanak közúti ellenőrzéseket, mely során próbálják kiszűrni az efféle szabálytalanságot elkövető sofőröket.

A hollandok 240 euró pénzbírsággal honorálják a rajtakapott sofőröket.

Azonban a mobileszközhasználat nehezen bizonyítható. Ezért 2018 óta a holland hatóság saját intelligens kamerarendszer kifejlesztésén dolgozott, amelyekből az első két tesztpéldány már túl van az első bevetéseken.

A speciális kamerák fejlesztésére azért volt szükség, mert a hagyományos útszéli fix kamerák nem láttak be igazán az autókba, így például nem szűrik ki, ki ha a sofőr az ölében tartja a készüléket. Az új kamera kisméretű és mobil, könnyen telepíthető, így időjárástól és napszaktól és helyszíntől függetlenül tudják figyelni a közlekedőket.

 A kamerához speciális szoftvert fejlesztettek, amely képes megkülönböztetni a mobileszközt minden mástól, például borotvától. Mindössze 6 óra alatt a két kamera több mint négyszáz sofőrről készített képet miközben kézben tartva mobileszközt használtak vezetés közben

Hirdetés

Az automatizálásra egyébként azért volt szükség, hogy elkerüljék az összes fénykép manuális értékelését.  Az eszközök bevezetése kapcsán aggodalmak merültek fel a személyiségi jogokat illetően, ezért a szoftverek az arcokat kitakarják.

Mivel Hollandiában a számítások szerint minden harmadik baleset vezetés közbeni egyéb eszközhasználat (tehát az elterelt figyelem) következménye a sikeres tesztüzem kapcsán további kamerák beszerzése mellett döntöttek. 2021-re 12 kamera rendszerbe állítását határozták el.

Az első kettővel a tesztidőszak lezárultával, december 7 óta végeznek éles bevetéseket.

Forrás: kreszvaltozas.hu


MEGOSZTOM:


Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés