Hihetetlen! A Republic slágerét játssza a kaposvári zenélő aszfalt

 BALESETI KÁRTÉRÍTÉS? 
Online ügyintézés
Szakértő csapat
 KATT IDE 

hirdetés

Kaposvár – Elámulnak a vájt fülű autósok a 67-es úton hajtva! Az útszakasz aszfaltja ugyanis, Kelet-Európában egyedülálló módon, lágy dallamot duruzsol a sofőr fülébe. Az út stílszerűen a Republic együttes ikonikus dalának, a 67-es úton-nak egyik taktusát játssza majd.

-Az úgynevezett akusztikus vagy zenélő aszfalt speciális technológiával készül – kezdte Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs igazgatója – Ugyanolyan aszfaltot terítünk le, mint bármelyik másik útszakaszon, csak itt a felületet egy gyémántvágóval bemetszük kereszt irányban. A hang magassága a barázda mélységétől és egymáshoz viszonyított távolságától függ  – magyarázta Loppert – Egy valódi hangszerhez hasonlítva az aszfaltba vésett mélyedések képezik a kottát, a kocsi gumija a gitár húrja, az autó karosszériája pedig maga a hangszer. Azaz, ha ráhajt az autós a keréknyomnyi vagy teljes sávon elterülő „bitumen kottára”, akkor felcsendül a jól ismert sláger dallama – tette hozzá a kommunikációs igazgató.

A formabontó útszakaszt a tervek szerint a megújuló, 2×2 sávosra bővülő 67-es főút egyik, Kaposvár felé vezető szakaszán építik majd meg. Az aszfalttörténeti különlegességre külön tábla hívja fel a közlekedők figyelmét: feltüntetik majd azt az ideális sebességet is, amelyen a legtisztábban és a legtökéletesebb élvezetet adva hallható a dallam. Aki ettől mélyebb hangfekvésben szeretné élvezni a 67-es úton című örökzöldet, annak lassabban, aki magasabb hangokra vágyik, annak gyorsabban kell majd áthajtania a speciális útszakaszon.

Boros Csaba /Fotó: Fuszek Gábor

A legelső muzsikáló utat Dániában építették 1995-ben, de Amerikában és Japánban is nagy hagyománya van. Európán belül most legközelebb Franciaországig kell menni, ha valaki aszfalt-zenét szeretne hallgatni. Egészen 2019-ig, akkora ugyanis a tervek szerint elkészül a magyar akusztikus út is.

Ilyen egy külföldi zenélő aszfalt

-A legnagyobb siker az, mikor már az aszfalt is a mi dalunkat játsza. Mindig is szerettük a “forradalmi” ötleteket, rendkívül büszkék vagyunk rá, hogy ennek a páratlan kezdeményezésnek a főszereplői lehetünk. Köszönjük! – tette hozzá a Republic frontembere, énekese, basszusgitárosa Boros Csaba.

 

Figyelem!

A cikk 90 napja nem volt frissítve, ezért a benne szereplő információ elavult lehet.

Tetszik oldalunk?

Ajánlott

Támogatóink

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

Itt is kövess…


KERÜLETI FACEBOOK CSOPORTJAINKHOZ

CSATLAKOZZ ITT:


INKÁBB VIDEÓT NÉZNÉL, MINT OLVASNÁL???
IRATKOZZ FEL:


VIBER KÖZÖSSÉGÜNKHÖZ
CSATLAKOZZ ITT:AUTÓTESZTEKKEL
csatornánkon várunk
89.5 Music FM Fittikémmel

Legfrissebb

Hirdess nálunk

TURBÓZD FEL VELÜNK CÉGED KOMPLETT KAMPÁNNYAL

Banner PR cikk Termék, szolgáltatás bemutatás (Élő, vagy vágott videó)

Kérj egy ajánlatot ide kattintva!

Társ-oldalaink
e-autosok.hu
Elektromos autók – Tesztek – Hírek

Vélemény, hozzászólás?