Hirdetés

Hírek
Hétköznapi KRESZ: van, aki a gyalogos útvonal piktogramját is családi parkolónak nézi
Hétköznapi KRESZ: van, aki a gyalogos útvonal piktogramját is családi parkolónak nézi
Hirdetés

A családi parkoló intézménye mágnesként vonzza azokat is, akik megszállottan szeretnek mindig a bejárathoz legközelebb parkolni.

A családi parkoló elvileg két funkciót tölt be: jellemzően közel van a bejárathoz és a szokásos két és fél méteres hellyel szemben, legalább még egy méternyivel szélesebb. Nyilván az ilyen hely könnyű préda azoknak, akik szeretnek elfoglalni akár mozgáskorlátozottaknak fenntartott helyeket is. Itt még a helyszíni bírság 50 ezer forintos veszélyével sem kell számolni. Gyakran látni is, hogy nem azok állnak rajtuk, akiket illetne.

Az egyik eset, amikor direkt elfoglalják, a másik, ami a képen látható vélhetően, hogy a közlekedő folyosót nézi valaki családi parkolónak. Igen, ez sem ritka, ha elég közel van a bejárathoz, igaz, szűkebb még egy normál parkolóhelynél is.

A helyzet az, hogy az áruházak parkolói a közforgalom számára megnyitott magánterületek, és ebből eredően a KRESZ szabályai az érvényesek. A KRESZ csak a mozgássérült-parkoló használatát szabályozza, az egyéb parkolóhelyek az üzemeltető kényelmi szolgáltatásai. Így marad az illem, mint vezérelv a használatukra. Érdemes talán arra is kitérni, hogy gyakran – vagy legalábbis egy időben jellemző volt – hogy a mozgáskorlátozottak parkolóhelyét osztották meg családi parkolóhelyként is. Ilyen esetben már könnyű belefutni a bírságba.

(A kép illusztráció a családi parkoló használata kapcsán – forrás Facebook.)
 

Forrás: http://hvg.hu/cegauto/20170731_hetkoznapi_KRESZ_gyalog_utvonal_piktogramjat_csaladi_parkolonak_nezni

Te igénybe veszed a családi parkolót? ( illemszabály )

Tags :

Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés