Hirdetés
Gondolkodtató
Hétfő óta káosz az Üllői út belső szakasza. Közlekedési anomáliát okoz ugyanis a külső sáv
Hétfő óta káosz az Üllői út belső szakasza. Közlekedési anomáliát okoz ugyanis a külső sáv
Hirdetés

Kitört a káosz az Üllői úton:

Az útburkolatról hétfőre eltűntek a kerékpársáv-felfestések. Két metróállomást lezártak, ami miatt megjelentek az új metrópótló buszok,

a hivatalos közlés alapján ezen buszok is használhatják a biciklisávot. A KRESZ szabályai szerint azonban jármű nem haladhat a kerékpársávban. – összegezte a Borsonline.


KAPCSOLÓDÓ:

VIDEÓ: Megint telibevert egy betontömböt egy autós az Üllői úton


Korábban egyébként az ideiglenes kerékpársáv felfestése sem volt megfelelő, mert sok helyen nem stimmeltek a záróvonalak, ezért az autósok nem tudták, hogy hogyan értelmezzék a kerékpársáv használatot jobbra kanyarodás esetén.

Nem volt kérdés, most a felfestés hiányában a budapesti autósok ellepték a külső sávokat is.

Bár a metrópótlók vezetői mérlegelhetik, hogy szükséges-e használniuk a szélső, kerékpáros sávot, hétfő reggel úgy tűnt, minden esetben emellett döntöttek. Ezzel komoly káosz alakult ki. – írja a portál. Írják továbbá:

Július 13-ára eltűntek a felfestések, így az ideiglenes biciklisávra semmi sem utalt. A BKK szerint azonban ezt továbbra is a kerékpársáv:

HÉTFŐTŐL A METRÓPÓTLÓ BUSZOK IS HASZNÁLHATJÁK BUDAPESTEN NEMRÉG KIALAKÍTOTT ÜLLŐI ÚTI KERÉKPÁRSÁVOT” – írták közleményükben.

Mivel felfestés már nem jelzi a kerékpársávot, az autósok újra használják a sávot. Arról sem tudnak, hogy ez buszsáv lenne, hiszen az nincs jelölve. Korábban sárga tábla jelezte az ideiglenes kerékpársávot. Mivel a KRESZ-ben a tábla mindent felülír, ez volt érvényben.

© Ripost

– A sárga tábla maradt, csak rákerült egy matrica, ami egy másik közlekedési tábla: azt jelenti, hogy mindkét irányból behajtani tilos, kivéve a BKK járatait és a kerékpárokat. Ezzel az a baj, hogy nincs ilyen közlekedési tábla egy sáv jelzésére. Az is problémás, hogy az egyik közlekedési táblára ráragasztanak egy másik közlekedési táblát. A matrica ráadásul annyira pici, hogy az autóból nem látható, mi van rajta.

Hirdetés

A Ripostnak nyilatkozó szakértő a következőket mondta:

Zárt kerékpársávban nem haladhat jármű. – Olyannal találkozhatunk, hogy buszok és kerékpárosok is egy sávban haladnak, de ilyenkor a már meglévő buszsávba engedik be a bicikliseket, ennek a fordítottjáról még nem hallottam – nyilatkozta a szakértő. Az általa felvázolt esetben a közös használatú sávot egy kék alapú, két piktogrammal (busz és kerékpár) ellátott táblával, illetve a buszsáv és a kerékpársáv felfestésével kell kijelölni, az Üllőin azonban ilyen nincs. Karácsony Gergely főpolgármester és csapata a KRESZ-szel nem összeegyeztethető módon szervezte meg a közlekedést a főváros egyik legforgalmasabb útján. – mondta Pausz Ferenc, közlekedési szakértő.


MEGOSZTOM:

Minket követhetsz 😉

Támogatóink

Hirdetés

Hirdetés

Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELLŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája