Velünk tartasz?Havonta száz horrorkaraván akad horogra az utakon

Havonta száz horrorkaraván akad horogra az utakon

2019-09-20 Facebook

Időpontfoglalás gumicserére: +36 30 508 4617
hirdetés

Hiába szűr ki a rendőrség havonta mintegy száz horrortrélert a magyar utakon, a román neppereknek a büntetéssel együtt is megéri az öreg használt autók továbbértékesítése.

Csak az tudja igazán átérezni az úgynevezett szabálytalan járműszerelvények jelentőségét, aki szorult már be egyik-másik mögé az M1-es, az M0-s vagy az M5-ös autópályán.

Százhússzal robognak a többi jármű között, némelyiknek az ajtaját a szél csapkodja, pattognak a kerekek az úthibákon, és ha sávot váltanak, az ember azt várja, mikor indul meg a rakomány a platóról.

A népnyelvben horrorkaravánnak nevezett szerelvények autókereskedők megrendelésére kelnek útra Nyugat-Európából és tartanak kelet felé. A mi útjainkon elsősorban román rendszámmal közlekednek, és öreg használt autókat visznek magukkal.

Hogy miért nem szabályos trélereket használnak erre a célra, annak nyilvánvalóan takarékossági oka van. Aki hozott már Németországból használt autót, az tudja, hogy ez nem olcsó mulatság. (A leggazdaságosabbnak hirdetett szolgáltató kilométerenként száz forintot kér.)

A rémületes horrorszállítmányok valójában kisteherautók, mert ezekre a legolcsóbb az autópályadíj, és arra törekszenek, hogy egyetlen jármű-utánfutó párossal a lehető legtöbb járművet szállítsák el a megrendelőhöz.

A roncsautó bizniszt a nyugati, főként német piacon keletkező, ott már használhatatlan kocsik kelet-európai kereslete hajtja, és nem valószínű, hogy a közeljövőben kiapadna a forrás. Vagyis a következő években is együtt kell élni a horrorkaravánokkal, hacsak nem sikerül hathatós eszközt kitalálni a távoltartásukra.

hirdetés

Mivel autót közúton megállítani csak egyenruhás személy jogosult, ezért fordultunk kérdéseinkkel az Országos Rendőr-főkapitányság a magyarnemzet.hu megkeresésére elmondta:

a közlekedésrendészeti ellenőrzések során az autópályán, autóúton a vontatásra, illetve az M1, N1 kategóriájú járművek megterhelésével kapcsolatos szabályok megsértése miatt tavaly 1004, míg az idei év első nyolc hónapjában 889 járművezetőt büntettek meg. Vagyis átlagosan havonta valamivel több mint száz horrorkaravánt fogtak.

A rendőrség folyamatosan ellenőrzi a szabálytalanul közlekedő járműszerelvényeket, a tudomására jutott jogsértésékre azonnal reagál, a járművezetőkkel szemben soron kívül intézkedik.

Az is segítene a szabálytalan járműszerelvények üzemeltetőinek elriasztásában, ha súlyosabb büntetéseket lehetne kiszabni rájuk.

Mivel jellemzően 3,5 tonna összsúlynál könnyebb járműveket használnak, a legmagasabb kiszabható helyszíni bírság összege most 150 ezer forint. A kamionok esetében ez az összeg félmillió forint is lehet.

Forrás: magyarnemzet.hu

Figyelem!

A cikk 90 napja nem volt frissítve, ezért a benne szereplő információ elavult lehet.

ÉrdekelhetNézettségünk: 2020. 4. negyedév

Médiaajánlatunk ITT!

 

Támogatónk

hirdetés

Itt is kövess…

VIBER KÖZÖSSÉGÜNKHÖZ
CSATLAKOZZ ITT:


MŰSOROKKAL, VIDEÓKKAL

csatornánkon
várunk


A TWITTEREN IS OTT VAGYUNK


KERÜLETI FACEBOOK CSOPORTJAINKHOZ
CSATLAKOZZ ITT: