Hírek
Hasznos tanácsok, ha autóval indulnánk nyaralni
Hasznos tanácsok, ha autóval indulnánk nyaralni
Hirdetés

Bár hazánkban elég jó vonatos és buszos közlekedés, mégis a legtöbben autóval indulnak el nyaralni. Mielőtt nekivágnánk, hogy kiélvezzük a jól megérdemelt pihenésünket, mindenképp fontos, hogy gondoskodjunk az autó megfelelő felkészítéséről.

Hazánkban rengeteg látnivaló és nyaralóhely van, de számos olyan kedvelt külföldi úti cél is akad, melyet autóval keresnek fel a magyarok. Az autóz utazásnak megvannak az előnyei, viszont ahhoz, hogy ezeket tényleg ki is használhassuk, arra van szükség, hogy az autó a lehető legjobb állapotban legyen. A legtöbben letudják az autó felkészítését letudják annyival, hogy beteszik az autós napellenzőket a kocsiba, pedig ennél lényegesen több feladat van, amit érdemes elvégezni – írj az AutógumiAkció szakértője.

Lássuk, melyek az az alkatrészek, elemek, melyek megérnek egy ellenőrzést a hosszú út előtt.

Amit érdemes átnézetni indulás előtt

Bár vannak, akik úgy gondolják, hogy az ellenőrzés felesleges, hiszen napi szinten használják az autójukat, rendben van az, nem árt, ha figyelembe vesszük, hogy a havi 500-1000 km-es közlekedés közel sem ugyanaz, mint 7-14 nap alatt megtenni 4000-5000 km-t. A következőket mindenképp célszerű átnézetni, még mielőtt nyaralni indulnánk:

Motorolaj és olajszűrő

A motorolajnak ugyebár van egy csereperiódusa. Célszerű ellenőrizni, hogy ez mikor is esedékes, és ha pont az utazás alatt, akkor érdemes még előtte elvégezni a cserét, illetve az olajszűrőjét is. Ha még nincs itt a csere ideje, azért az olajszintet mindenképp nézzük meg, és szükséges esetén végezzük el az utántöltést. Ha több ezer kilométeres út vár ránk, akkor 1000 km-enként érdemes az olajszintet megnézni.

Egyéb folyadékszintek

Természetesen nem a motorolaj az egyetlen folyadék, melynek szintjét célszerű ellenőrizni indulás előtt. A hűtőfolyadék, a fékfolyadék, a kormány szervó (nem elektromos típus esetén) szintjét is érdemes megnézni.

Klíma

Manapság már a legtöbb autóban van klíma/légkondi, mely nagyban hozzájárul a kellemes utazáshoz. A nyári melegekben rettenetes kellemetlen, ha pont az utazás alatt döbbenünk rá, nem ártott volna egy tisztítás, illetve egy klímafeltöltés.

Fék és futómű

Ha a gumicserekor nem kértünk futómű ellenőrzést/beállítást, az utazás előtt ezt mindenképp célszerű megtenni. A fék pedig egy kopó alkatrész, nem egyik napról a másikra megy tönkre, viszont nem mindig vesszük észre, hogy már eléggé elhasználódott. Egy ellenőrzést mindenképp megér, különösen akkor, ha valamilyen kopogó hangot észlelünk fékezéskor.

Autógumi

Amikor a nyári gumit felteszi a szerelő, elvileg ellenőrzi annak állapotát, hogy egyáltalán felkerülhet-e. Ugyanakkor nem minden szerelő teszi ezt meg, így nem árt egy profilmélységet mérni indulás előtt, és a guminyomást is célszerű ellenőrizni. Négyévszakos gumi esetében mindenképp kérjünk egy ellenőrzést, hogy a gumi milyen állapotban van, és ha szükséges, akkor kérjünk centríroztatást is.

Akkumulátor

A tél nem szokta kímélni az aksit, tehát ha máskor nem is, legalább a hosszabb utazások előtt ellenőrizzük az állapotát.


Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés