Hirdetés

Hírek
Hányszor kaphatunk mikuláscsomagot egy nap?
Hányszor kaphatunk mikuláscsomagot egy nap?
Hirdetés

Hát egyszer! – vágja rá gondolkodás nélkül a címbeli kérdésre valószínűleg az autósok többsége, és ezzel a leegyszerűsítő állítással nagy vonalakban a parkolótársaságok is egyetértenének. De mi a helyzet akkor, ha már kaptunk egy csomagot és még aznap pár méterrel arrébb parkolunk valami okból kifolyólag?

A Tékozló Homár fogyasztóvédelmi oldalon jelent meg egy történet, amit érdemes végigfutni. Szombati munkanapon megbüntettek egy autóst, aki úgy gondolta, ha már egyszer megtörtént a bírságolás, egy másik helyen hagyja a kocsiját, hiszen már kapott bírságot, ezzel lényegében befizette a parkolását – nem messze a helytől, ahol megbüntették – ám jött a második mikulás csomag.

A parkolási jogszabály szerint

A díjfizetési kötelezettség alá eső várakozási területen díjfizetés nélkül várakozó járműre ugyanazon a várakozási területen egy naptári napon belül pótdíj csak egyszer szabható ki. 

Viszont a parkolási tásaság álláspontja szerint :

Tájékoztatom, hogy az 1988. évi I. tv. 15/C § (2a) bekezdése alapján van lehetőség a többszöri pótdíjazásra:

15/C.§ (2a) „A díjfizetési kötelezettség alá eső várakozási területen díjfizetés nélkül várakozó járműre ugyanazon a várakozási területen egy naptári napon belül pótdíj csak egyszer szabható ki.

Fentiek alapján miután Ön a fényképfelvételek tanúsága szerint a gépjárművel helyet változtatott, ezért pótdíjazására egy nap két alaklommal is jogszerűen került sor.

A parkoló társaság jogi értelmezésre hivatkozva bírságolt, mondván, a várakozási terület fogalma egybe esik a várakozó hely fogalmával, és arra építi érvelését, hogy a helyváltoztatással már nem ugyanazon a várakozási területen volt a gépjármű.

Ugyanis a jogszabály azt mondja ki, „a díjfizetési kötelezettség alá eső várakozási területen díjfizetés nélkül várakozó járműre ugyanazon a várakozási területen egy naptári napon belül pótdíj csak egyszer szabható ki.”

A Tékozló Homár szerint viszont a helyes értelmezése az volna, hogy a várakozási terület és a várakozó hely fogalma nem esik egybe, ugyanis egy várakozási területen több várakozási hely van kijelölve. Ebből következik, hogy azonos várakozási területen belüli másik várakozó helyre történő átállással még ugyanazon várakozási területen maradunk.

Forrás: http://homar.blog.hu/2018/04/27/hanyszor_johet_a_mikulascsomag_egy_nap

MEGOSZTOM:


Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés