Hirdetés

Hírek
Hamarosan új szabályokkal kell szembenézniük a budapesti rollereseknek
Hamarosan új szabályokkal kell szembenézniük a budapesti rollereseknek
Hirdetés

Régóta húzódó ügy végére kerülhet pont, hamarosan végleg szabályozhatják az elektromos rollereket -tudta meg a Metropol.

Az autósok és a járókelők körében régóta nagy gondot okoznak azok a rolleresek, akik sokszor a KRESZ szabályaira fittyet hányva közlekednek az utakon. A legtöbb rolleres sokszor az autók között szlalomozva közlekedik, olykor akár 50-60 kilométer per órás sebességgel, -legtöbbszőr bukósisak nélkül- veszélyeztetve magukat és környezetüket.

Az elektromos rollerek ügye sokáig a levegőben lógott, ám tavaly az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztosi iroda az Országos Balesetmegelőzési Bizottsággal közösen kidolgozta az elektromos rollerek szabályozását.

Jelenleg az Építési és Közlekedési Minisztériumban zajlik a jogszabály-módosítás előkészítése.

A tervek szerint a nyugat-európai országokhoz hasonlóan Magyarországon is a 25 km/óránál kisebb végsebességű elektromos rollerekre a kerékpárokra vonatkozó szabályok lennének érvényesek. Az ennél gyorsabbak pedig segédmotoros kerékpárnak számítanának. A BpiAutósok legfrissebb híreit itt találod.

A törvényi szabályozás miatt a minisztérium kikérte a Jövő Mobilitása Szövetség véleményét is.

Hirdetés

A szövetség többek között azt javasolta, hogy 25 kilogrammban maximálják az elektromos rollerek súlyát. Mások mellett javaslatot tettek még a sebességkorlátozásra is, amit 25 km/h-ban maximálnának.

A szervezet 18 éves kor alatt kötelezővé tenné a bukósisak használatát is, a rollerek esetében pedig előírnák a kötelező világítást is. A szövetség zéró toleranciát vezetne be az alkoholfogyasztásra, sőt kötelező lenne a felelősségbiztosítás is, amiket azonosító számmal is ellátnának.

Sajnos egyre több problémát okoz az is, hogy rengeteg eldobált roller található az utcákon. A jelenlegi fővárosi rendelkezések értelmében csak a mikro-mobilitási pontokon lehet felvenni és leadni ezeket az eszközöket, ellenkező esetben büntetésre kell számítani.

Bár a városi rollerezés rendkívül népszerű tevékenység, számos európai országban nem nézik jó szemmel ezeknek a járműveknek a használatát. Például Barcelonában azokat még engedélyezni sem engedélyezték. Franciaországban április 2-án népszavazást terveznek az ügyben, és hasonló tiltással lehet számolni.

Boritókép: Illusztráció

Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés