Hirdetés

Hírek
Halálos karambol részese volt egy tanulóvezető, az oktató kaphat súlyos büntetést
Halálos karambol részese volt egy tanulóvezető, az oktató kaphat súlyos büntetést
Hirdetés

A tanuló az oktató kérésére kezdett előzni, de egy szemből érkező autóval összeütköztek, amelyben a másik jármű vezetője a helyszínen meghalt.

Halálos baleset történt tavaly nyáron Okány és Kisnyék között, melynek részese volt két gépkocsi – közte egy tanulóautó –, egy ló és egy lovasfogat – írja a beol.hu amely részletesen beszámolt az esetről és a most kezdődött tárgyalásáról.

A baleset tavaly június 3-án este történt, amikor a tanuló és az oktató Okány felől haladtak Kisnyék irányába. Előttük haladt lépésben egy lovasfogat és egy ló, amelyeket egy Opel követett, vészvillogót használva. Szemből érkezett egy Suzuki. A vádhatóság szerint a tanulóvezető autó úgy kezdett előzni, hogy a szabályos előzés feltételei nem álltak fenn.

A VW és a Suzuki végül a lovasfogat mellett ütközött, a VW pedig nekicsapódott a lovasfogatnak és a lónak. Megrongálódott a lovasfogat, a ló elpusztult, illetve a Suzukit vezető sofőr olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette, ezért halálos közúti baleset gondatlan okozása miatt emeltek vádat.

A KRESZ szerint azonban ilyen esetekben sofőrnek a gépjárművezető-oktató számít.

A most megtartott tárgyaláson a Gyulai Járásbíróságon a gépjárművezető-oktató elmondta, nem érzi magát bűnösnek, mindent megtett a baleset elkerüléséért, és hogy nem látta a szemből jövő kocsit, amelyben a sofőr életét vesztette. A vészvillogót használó Opelt látva meg volt róla győződve, hogy áll. Kellő oldaltávolságot hagyva kell kikerülni a kocsit – ezt kérte a tanulótól, amikor az Opel mellé értek, akkor látta, hogy van ló és fogat is a kocsi előtt. „Ötven-hatvan kilométer/órával haladtunk. Két döntést hozhattam. Az egyik, hogy megpróbálok visszatérni a saját sávomba, de olyan lassan haladt a lovas fogat, hogy ez nem volt lehetséges. A másik, hogy rálépek a gázpedálra és a lovasfogat elé megyek vissza. Utóbbi mellett határozott, húzta is vissza a kormányt a jobb oldalra. Úgy rémlik neki, hogy a felezővonalnál ütközött a két autó, a VW és a Suzuki bal ­oldala. Ők keresztbe fordultak, kiütve a lovasfogatot és a lovat.

A tanulóvezető azt mondta, nem látta a szembe jövő forgalmat, aki addig mindössze második vagy harmadik alkalommal hajtott végre ilyen manővert. Akkor látta, hogy jönnek szemből, amikor már az Opel mellett voltak, tudta, ütközni fognak. Mint mondta levette a lábát a pedálokról, az oktató vezetett és előzött. Mindössze a kormányt fogta, de jobb kezét az oktató a bal kezével irányította. Kiemelte, nem hirtelen mozdulattal előztek, mint ahogy azt a többi tanú állította.

Az ügyben egyelőre nem született ítélet.

Forrás: http://hvg.hu/cegauto/20170518_halalos_karambol_tanulovezeto
 

Tags :

Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés