Hirdetés

Hírek
Ha ilyen eszközt lát, biztos lehet benne: az ön autóját is el fogják lopni
Ha ilyen eszközt lát, biztos lehet benne: az ön autóját is el fogják lopni
Hirdetés

A kínai Qihoo 360 biztonságtechnikai cég fejlesztői alig 6500 forintból állították össze azt a két készüléket, amivel nagy távolságokból is el lehet lopni egy autót.

Az elmúlt években egy új front nyílt az autótolvajok és a biztonsági berendezéseket gyártó cégek egymással vívott háborújában. A fejlett biztonsági rendszereknek és a rengeteg elektronikának köszönhetően ugyanis ma már nem a klasszikus, fizikai módszerekkel törik fel a járműveket, ennél jóval szofisztikáltabb módszerek is léteznek. A napokban a kínai Qihoo 360 biztonságtechnikai cég szakemberei egy olyan eljárást mutattak be, ami minden eddiginél könnyebben elérhető célponttá teszi az autónkat.

A csapat az amszterdami Hack in the Box nevű biztonságtecnológiai konferencián mutatta be azt a két eszközt, aminek összeállítása nemcsak olcsó, de rendkívül hatékony is. És mint köztudott, amire az etikus hackerek gondolnak, az a bűnözőknek is eszébe jut.

© Qihoo 360

A kutatók mindössze 22 dollárból (alig 6500 forint) rakták össze a két eszközt, ami könnyen és gyorsan képes átverni az autók kulcsnélküli ajtónyitó és indítási rendszerét. A Wired beszámolója szeirnt a művelethez ketten kellenek: valaki, aki az egyik készülékkel a kocsi közelébe áll, illetve egy másik személy, aki néhány méterre van a tulajdonostól.

Az autóhoz közelebb lévő eszköz egy hamis jelet ad az autónak, mintha azt a kulcs tenné meg. A rendszer ilyenkor egy speciális kódot kér a kulcstól az azonosításhoz: ezt a jelet az eszköz továbbítja a másik tolvaj kütyüjének, ami leadja a jelet a kulcsnak. A kulcs válaszol, majd ezt a jelet az előbb említett úton visszajuttatja a két eszköz az autónak. Emiatt az autó rendszere azt érzékeli, hogy a kulcs valóban ott van az autó mellett, így a tolvaj már viheti is.

A trükk lényege, hogy a kulcstól kapott kódot nem feltörni akarják a hackerek, hanem egyszerűen csak lemásolják, majd az eredeti helyett a másolatot küldik tovább. Hasonló eljárás létezett már korábban is, a mostani eszköz azonban mégis jóval nagyobb veszélyt hordoz.

A szakemberek beszámolója szerint ugyanis az eszköznek köszönhetően akár úgy is fel tudják törni a kocsit, hogy a tulajdonos 300 méterre van a járművétől. Vagyis például amíg vásárolgat, a tolvaj meg tudja közelíteni úgy, hogy azt az áldozat ne vegye észre, eközben pedig a parkolóban már nyílik is a kocsi.

A The National Insurance Crime Bureau (NICB) nevű nonprofit ipari szervezet néhány hónapja szintén bemutatott egy eszközt, amit az autótolvajok már előszeretettel használnak. Ez sem sokkal drágább, viszont legalább olyan veszélyes: 35 kocsiból 19-et ki tudtak nyitni, 18-at pedig be is tudtak indítani vele.

Forrás: http://hvg.hu/cegauto/20170426_autolopas_kulcs_nelkul_qihoo_360
 


Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés