Hirdetés

Gondolkodtató
Gyalogosok FIGYELEM!
Gyalogosok FIGYELEM!
Hirdetés

A gyalogátkelőhelyekkel kapcsolatos szabályokra hívta fel a figyelmet a rendőrség, miután sokan nincsenek pontosan tisztában azzal, hogy miként kell „viselkedni” a zebrán.

A zebra nem védett övezet! Igaz, hogy ott elsőbbsége van a gyalogosnak, ám ezzel élnie kell, és nem visszaélnie – írja a Police.hu.

Mit sem ér az elsőbbség, ha valaki hirtelen lép le a járdáról, és az arra közlekedő autó vezetője hiába fékez, már nincs ideje, hogy biztonságosan megadja az elsőbbséget.

Ha a gyalogos az út egyik oldaláról a másikra kíván átmenni, úgy elsősorban a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen kell átmennie. Ha nincs a közelben átkelőhely, úgy lakott területen levő főútvonalon az útkereszteződésnél (a járda meghosszabbított vonalában), valamint a menetrend szerint közlekedő jármű megállóhelyén levő járdasziget és az ahhoz közelebb eső járda között, egyéb helyen bárhol, a legrövidebb áthaladást biztosító irányban mehet át.

A gyalogos olyan helyen, ahol a járművekkel szemben elsőbbsége nincs, mielőtt az úttestre lép, köteles meggyőződni arról, hogy áthaladásával a járműforgalmat nem zavarja. Nem léphet az úttestre, ha a jármű olyan közel van, hogy annak zavarása nélkül az úttesten átmenni nem tud.

Vannak olyan helyek is, ahol a gyalogosnak tilos átkelnie (híd, alagút, felüljáró úttestén áthaladni, stb.).

Az átkelés mellett nagyon kell figyelni az úttesten való közlekedésre is. Sokaknak még az sem nyilvánvaló, hogy közvilágítás nélküli útszakaszon, sötét ruházatban, láthatósági mellény nélkül életveszélyes az útpadkán sétálni.

Amennyiben a gyalogosok az úttesten, vagy az úttest szélén közlekednek, akkor lakott területen belül lehetőleg a menetirány szerinti bal oldalon kell közlekedniük, lakott területen kívül mindig bal oldalon, a járműforgalommal szemben gyalogoljanak – írja a Police.hu.

Olvassa el cikkünket arról, hogy a rendőrség fehér Audiból kamerázza az autósokat.

Forrás: http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/figyelmeztetest_adott_ki_a_rendorseg_minden_gyalogost_erint.632421.html
 


Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés