Hirdetés
Gondolkodtató
A FÖRI szerint kismértékű ugyan, de javulás van a fővárosi közlekedésben, valamint a parkolási kultúrában
A FÖRI szerint kismértékű ugyan, de javulás van a fővárosi közlekedésben, valamint a parkolási kultúrában
Hirdetés

Csökkent a szabálytalan járművek elszállítása és az autósokkal szemben kiszabott helyszíni bírság 2019-ben, sőt a Fővárosi Rendészeti Igazgatóság végleg beszüntette a kerékbilincselést. – írja az origo.hu

Az intézkedési statisztikáink, illetve a tapasztalataink alapján megállapítható, hogy a járművezetők magatartása kismértékű javulást mutat a fővárosi közlekedésben, valamint a parkolási kultúrában”– felelte a Vezess kérdésére a Fővárosi Rendészeti Igazgatóság (FÖRI).

Hirdetés

2019-bena FÖRI egyetlen autót sem bilincselt le Budapesten. Ennek azonban nem az autósok megváltozása az oka, egyértelmű koncepcióváltás történt. Még 2018-ban döntött úgy a FÖRI, hogy a probléma konzerválása (a szabálytalanul parkoló autók lebilincselése) helyett inkább az elszállításukra koncentrál.

Forrás: vezess.hu

A bilincselések számának csökkenésével párhuzamosan megnövekedett 2018-ban az elszállítás.

Forrás: vezess.hu

Ha viszont azt nézzük, hogy a kerékbilincselések és az ún. lopóautós akciók száma együttesen miként alakult az elmúlt években, egyértelműen csökkenést látni. A tavalyi szám a legkisebb.

Forrás: vezess.hu

Ma már azokat az autókat sem szállítják el feltétlenül, amelyek akár egy BKV-járat útjában állva akadályozzák a tömegközlekedést.Ha megoldható, csak arrébb rakják pár méterrel, és egy figyelmeztető/tájékoztató papír hátrahagyásával jelzik a sofőrnek a hibáját,valamint hogy hol találja a kocsiját. Ez így humánusabb, és ebből is tanulnak az autósok, nem csak a pénzbüntetésből – mondták a Vezessnek.

Fontos megjegyezni: a Fővárosi Önkormányzat köztereseinek szemléletváltása, vagyis a központi bilincselés megszüntetése nem jelenti azt, hogy ma ne kerülhetne szabálytalan járműre kerékrögzítő Budapesten.A kerületek saját, kisebb rendészetei alkalmazhatják a módszert, és többen szerelnek is bilincset.

Ami a FÖRI által kiszabott helyszíni bírságokat illeti, az elmúlt négy év nagyon látványos csökkenést mutat. 2016 óta szinte a negyedére esett ezeknek a büntetéseknek a száma (2016: 5944, 2019: 1132).

Forrás: origo.hu
Borítókép: llusztráció / totalcar.hu


MEGOSZTOM:

Tags :

Minket követhetsz 😉

Támogatóink

Dashcam

Hirdetés


Dashcam + kert

Hirdetés


Hirdetés

Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Adatvédelmi beállítások