Gondolkodtató
Fizetőssé tett volna az albán kormány egy autópályát, a lakosság szétverte a kapukat!
Fizetőssé tett volna az albán kormány egy autópályát, a lakosság szétverte a kapukat!
Hirdetés

Erős érzelmeket váltott ki előbb a koszovói kamionsofőrökből, majd az albán lakosságból is az, hogy az albán kormány megpróbált autópályadíjat szedni. – írja az index.hu

A balkáni ország rendkívül elmaradott úthálózattal rendelkezik, de néhány kétszer kétsávos utat azért autópályának neveznek.

Az ilyen sztrádákon eddig díjmentesen lehetett robogni, igaz, csak legfeljebb 110 kilométer/órával. Az egyik legforgalmasabb, több hegyi szakasszal is rendelkező Durrës-Kukës autópályát a kormány megpróbálta fizetőssé tenni. A személyautóktól 2,5, míg a kamionosoktól 22,5 eurót szerettek volna beszedni.

Fotó: Stringer / Reuters

Ám az ügy erős politikai felhangot kapott, mert Kukës az az északkelet-albániai város (egy hatalmas lakóteleptömb), amely a legközelebb fekszik Koszovóhoz, így a baloldali Edi Rama kormányát a jobboldali ellenzék azonnal azzal vádolta, hogy a díjjal megpróbálja egymástól elválasztani a „nemzettestvéreket”, vagyis szándékosan nehezíti meg a Koszovó és Albánia közötti közlekedést. Koszovó miniszterelnöke, Ramush Haradinaj is megszólalt az ügyben, az autópályadíjakat ő is túlzottan magasnak minősítette.

Az ellenkampány betalált, a húsvéti ünnepek alatt több ezer ember rohamozta meg az autópálya-kapuk infrastruktúráját, és a tüntetők gyakorlatilag két nap alatt a földdel tették egyenlővé a méregdrága rendszert.

Fotó: Stringer / Reuters
 Edi Rama miniszterelnök azt mondta, hogy mind a vagyon, mind a rendőrség elleni erőszakot keményen megbüntetik, ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy a díjakat felülvizsgálják.
Forrás: https://index.hu/gazdasag/2018/04/03/fizetosse_tett_volna_az_alban_kormany_egy_autopalyat_a_lakossag_inkabb_szetverte_a_kapukat/
Tags :

Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés