Hirdetés

Hírek
Felhívást adott ki az Országos Mentőszolgálat – mindenkit érint
Felhívást adott ki az Országos Mentőszolgálat – mindenkit érint
Hirdetés

Másodperceken is múlhat egy emberélet, a mentők munkájának ezért minden lépése pontosan megtervezett koreográfia szerint történik. Kis odafigyeléssel azonban mindenki, gyalogos és autós is komoly segítséget nyújthat, legyen szó akár a közlekedésről, akár a 104 vagy a 112 segélyhívó tárcsázásáról – idézi az Országos Mentőszolgálat szóvivőjét a hirado.hu.

Összeállítást készített a K&H gyógyvarázs programja az Országos Mentőszolgálat szóvivőjével, Győrfi Pállal közösen. Közös közleményükben több, életszerű esetet is példának felhozva megírták, hogy hova és hogyan kell telefonálni vész esetén – olvasható a portálon.

Ha bajba került valaki, akkor hogyan hívjunk mentőt?

Egy hozzátartozó hirtelen rosszulléte esetén vagy baleset láttán sokan pánikba esnek.Érdemes azonban mégis higgadtnak maradni az ilyen váratlan élethelyzetekben, és minél előbb felhívni a 104-es vagy a 112-es segélyhívószámot. A beteget semmiképpen ne hagyjuk magára!

Amíg a mentésirányító felveszi a telefont, érdemes feltérképezni a helyszínt, hogy pontosan el lehessen mondani, hova kell érkeznie a mentőautónak. Az irányítónak minél részletesebben adjuk át az információkat, hiszen ez alapján fog szaksegítséget nyújtani nekünk abban, hogy mit tehetünk addig, amíg megérkezik a mentő.

Érdemes tudni, hogy a mentőautóban maximum egy fő kísérő utazhat hozzátartozóként, mert ennél több ember már akadályozná az ellátást.

Ha szirénát hallunk, mit kell tenni?

Akár még a több éves tapasztalattal rendelkező autósok is zavarba jönnek, ha meghallják a sziréna hangját. Ugyan az életmentést egyikünk sem szeretné akadályozni, néha mégis nehéz eldönteni, merre és mennyire húzódjunk félre, hogy ne tartsuk fel a mentőautót.

Párhuzamos közlekedés során a legegyszerűbb szabály a jobbra tarts, tehát minden esetben húzódjunk az útsáv jobb szélére! Többsávos út esetén a kétirányú, „halszálka szerű” félrehúzódással, középen biztosíthatjuk a mentőautó gyors és akadálymentes haladását.

Mindennek megvan a maga helye

Mivel egy-egy emberélet olykor másodperceken múlhat, az összehangolt együttműködés és koreográfia elengedhetetlen a mentésben részt vevők között. A mentőautókban ezért minden egyes műszernek állandó helye van, és a mentősök között pontosan meg van határozva, hogy az adott eset során ki melyik eszközért nyúl, miért felelős.

Forrás: http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/felhivast_adott_ki_az_orszagos_mentoszolgalat_mindenkit_erint.637097.html
 


Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés