Hírek
Ezt a piros lámpát szinte minden autós benézi Budapesten – videó
Ezt a piros lámpát szinte minden autós benézi Budapesten – videó
Hirdetés

Van jó néhány, könnyen eltéveszthető forgalmi helyzet a fővárosban. Az egyik ilyen egy duplalámpás kereszteződés a főváros egyik legforgalmasabb útján, ahol a sorban elől állók szinte mindig beugranak a „hamis zöldre”.

A helyszín a Keleti pályaudvarnál található, a Fiumei út elején, ahogy lejövünk a felüljáróról. Jobbra a baleseti kórház, a másik oldalon a köztemető sarka. Egy kollégánk hívta fel a figyelmünket, hogy itt van egy olyan lámpa, ahol az esetek nagy részében pirosban indulnak el figyelmetlenségből az autósok, mert egy másik lámpát hisznek irányadónak.

A helyszín, a Fiumei útnál.

A kereszteződésben, lényegében két lámpaegység van, az első az, ami megtéveszti az autósokat. Nagyjából fél perccel később vált zöldre, mint a tőle 20 méterre lévő második, ami már a 24-es villamos vagányai előtt van. A két lámpa között egy gyalogátkelő van, amely nem különösebben forgalmas, de ettől függetlenül veszélyes helyzetet teremt, ha áthajtanak rajta. Kimentük a helyszínre forgatni és valóban, nagyjából minden egyes lámpaváltásra volt olyan bemoccanó autós aki még időben kapcsolt, hogy nem indulhat el és fékezett, de olyan is volt bőven, aki simán elindult bele a pirosba. Sőt, mint a videón látszik, ha egy megindul, akkor az viszi magával a többit is.

Egy tilos jelzésen áthajtás 50 ezer forintos bírságot von maga után az objektív felelősség szabályainak megfelelően. Ez már csak azért is plusz figyelmet érdemel, merthogy kamera is van a kereszteződében felszerelve, igaz azt nem látni, hogy pontosan melyik irányba néz, valamint nem tudni, hogy ez csak forgalomfigyelő, vagy bírságoló kamera is.

Végezetül adódik a kérdés, ha egy ilyen rövid próba és helyszíni tapasztalat alapján ennyi autós beleszalad egy ilyen helyzetbe, akkor nem volna-e célszerű a közlekedés-szabályozóknak valamilyen módon orvosolni? Mindenesetre feltesszük nekik a kérdést a videó kíséretében.

Forrás: http://hvg.hu/cegauto/20170710_fiumei_ut_kozlekedesi_lampa_megteveszto

Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés