Hirdetés

Gondolkodtató
Ezer forintra kerekített gépjárműadó: Egy adószakértő szerint téves a NAV jogértelmezése
Ezer forintra kerekített gépjárműadó: Egy adószakértő szerint téves a NAV jogértelmezése
Hirdetés

Angyal József adószakértő a 24.hu megkeresésére azt mondta, hogy a NAV helytelenül próbálja meg ezer forintra kerekítve beszedni a gépjárműadót. A határozatokat vissza kellene vonniuk, és újakat küldeni.

Mint arról mi is beszámoltunk, 2021-től már a NAV, ráadásul ezer forintra kerekítve szedi be a gépjárműadót.

Sok kérdés vetődött fel azoknál, akik már megkapták az idei gépjárműadóra vonatkozó határozatot a NAV-tól.

Leginkább a kerekítési anomália volt téma több hazai internetes portálon is, többen ugyanis nehezményezték, hogy akár 500 Ft-tal is többet kellett fizetniük.

A NAV egy közleménnyel tisztázta a kiszabott gépjárműadókkal kapcsolatos kerekítési kérdéseket:

A kerekítés általános matematikai szabályok alapján történik, így 499 forintig lefelé, 500 forinttól felfelé kell kerekíteni.

Tehát nem csak felfelé, hanem lefelé kerekített összegek is előfordulnak. Erről a kiküldött határozatok indokolásában található részletes tájékoztatás. “

A 24.hu-nak nyilatkozó adószakértő azonban azt állítja, hogy 

téves a NAV jogértelmezése

A gépjárműadó kivetéses adó, ez szerepel az adózás rendjéről szóló törvényben is. Nem az adózó vallja be, ezért a pontos összeget kell kivetni és megfizettetni. Az ezer forintra kerekítési szabályt az adózó által bevallott adóknál kell alkalmazni – ezeket az adókat már a bevallásokban is ezer forintra kell kerekíteni, az adózás rendjéről szóló törvényben szereplő kivételeket leszámítva. A probléma az, hogy az adózás rendjéről szóló törvény kerekítési része nem tér ki arra, hogy a kerekítést csak a bevallásos adókra kell alkalmazni. Ami hiányosság. Pedig ha ezt odaírták volna, akkor most nem lenne ekkora kalamajka a gépjárműadónál ” – magyarázta a portál megkeresésére Angyal József okleveles adószakértő.

Hirdetés

” Mivel kivetéses adóról van szó, az adószakértő szerint téves a NAV jogértelmezése, amikor a gépjárműadóra is alkalmazza az ezer forintos kerekítési szabályt.”

Az adószakértő azt is hozzátette, hogy ráadásul mindez adóeltérést is okozhat majd az adófolyószámlán

Az helyes, hogy a NAV-határozat tartalmazza a forintra pontos összeget. Ezt kell előírni az adózó adófolyószámláján is, kötelezettség oldalon. De ha a befizetés ezer forintra kerekítve történik, ahogy ezt a NAV a mellékelt csekkeken előírja, akkor:

  • felfele kerekítés esetén az adózó adófolyószámlája túlfizetést fog mutatni,
  • lefele kerekítésnél pedig fizetési kötelezettséget, ami késedelmi kamatot vonhat maga után.

Innen nézve tehát a lefelé kerekítés csak látszólagos előny az adózóknak, az adófolyószámlájuk fizetési kötelezettséget fog mutatni, amire az adóhatóság késedelmi pótlékot számolhatna fel. Ebből is következik, hogy téves az adóhatóság álláspontja, miszerint ezer forintra kerekítve kell megfizetni a gépjárműadót akkor, amikor az adó kivetése forintra pontosan kell történjen ” – tette hozzá Angyal József.

Az adószakértő szerint az adóhatóságnak valamennyi olyan határozatát saját hatáskörben vissza kellene vonnia, ahol a határozatban jelzett összeghez képest más, kerekített összeg megfizetését kérte a csekkeken,és olyan új határozatokat kellene küldenie, ahol a fizetendő adót forintra pontosan jelenítik meg a csekkeken is. Valamint törölnie kellene azt a mondatot is a határozatokból, amelyben az ezer forintra kerekítést írják, az adózás rendjéről szóló törvényre hivatkozva. Vagyis gyakorlatilag az összes határozatot újra kellene írni.

Hirdetés

A cégautóadónál nem kell kerekíteni

A cégautóadót olyan személyautókra kell megfizetni, amelyek céges tulajdonban vannak, illetve az olyan magántulajdonú személyautók után, amelyekre költséget számolt el a tulajdonos. Ez bevallásos adó, vagyis az adóalany saját maga állapítja meg a cégautóadót. Azonban az ezerforintos kerekítés szabályát mégsem kell alkalmazni, mivel az adózás rendjéről szóló törvény kerekítésről szóló mellékletében a cégautóadó szerepel a kivételek között.

Érdekességként: a cégautóadó havi mértékénél tizenkétféle összeget sorol fel a törvény, ezek közül nyolc eleve ezer forintra végződik. – írja a 24.hu, aki megkérdezte a Pénzügyminisztériumot, miért van az, hogy a cégautóadónál nem kell kerekíteni, a gépjárműadó fizetésénél meg igen, illetve hogy utóbbiban várható-e változás, de választ egyelőre nem kaptak.

Forrás: 24.hu


MEGOSZTOM:


Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés