Hirdetés

Hírek
Esténként kizárólag a helyi lakosok használhatják a parkolóhelyek 30%-t Terézvárosban
Esténként kizárólag a helyi lakosok használhatják a parkolóhelyek 30%-t Terézvárosban
Hirdetés

Budapesten először Terézvárosban kerültek ki azok a közlekedési táblák, amelyek a kizárólagos lakossági parkolás lehetőségére hívják fel a figyelmet.

Soproni Tamás, Terézváros polgármestere az új rendszer indulása kapcsán kijelentette, ez csak az első lépés a parkolási gondok felszámolása érdekében, a kerületiek hamarosan kedvezményes helyekhez juthatnak parkolóházakban. A kizárólagos lakossági parkolás bevezetésével egy időben kiépülő mikromobilitási pontok pedig az utcákon tapasztalható rollerkáoszt segítik felszámolni.

A polgármester egy hétfői sajtótájékoztatón jelentette be, A kizárólagos lakossági parkolás bevezetésének első üteme Belső-Terézvárost érinti:

Ebben a szakaszban összesen 405 helyet jelölnek ki erre a célra. Egyelőre táblák fogják jelezni a lakóknak fenntartott helyeket, ezeket szeptemberben helyezik ki a Budapest Közút Zrt. munkatársai.

Kéthónapos tesztidőszak után a megszerzett tapasztalatok ismeretében már felfestések is kerülnek az aszfaltra, hogy még egyértelműbben megkülönböztessék ezeket a helyeket. Jövőre következhet a rendszer második üteme, amely már a teljes kerületre ki fog terjedni.

Az ünnepi hétvége utáni hétfőn, azaz augusztus 23-án a Zichy Jenő utca Bajcsy-Zsilinszky úthoz közeli szakaszára kerültek ki az első táblák (majd a nap folyamán több helyre, például a Király utcába), amelyek a kizárólagos lakossági parkolást jelölik ki.

Hirdetés

Technikailag az történik, hogy mostantól a képviselő-testület által meghatározott útszakaszokon este 6 és reggel 7 óra között tilos lesz parkolni, kivételt csak az érvényes parkolási engedéllyel rendelkező terézvárosi autósok jelentenek. Erre kiegészítő táblákkal ellátott várakozni tilos táblák hívják fel a figyelmet. Ezzel lehetővé válik, hogy a munkaidő végeztével parkolóhelyet kereső helyiek ne csak a lakásuktól távol, vagy esetleg hosszas körözést követően tudják letenni autójukat.

A szabályok betartását a terézvárosi közterület-felügyelők fogják ellenőrizni, hiszen aki kerületi engedély nélkül parkol ezeken helyeken, szabálysértést követ el, megszegi a KRESZ-szabályokat.

Azonban Soproni Tamás bejelentése szerint október 1-ig csak figyelmeztetni fognak a közteresek.

A kizárólagos lakossági parkolás és a mikromobilitási pontok kialakítása mellett más lépést is tett a terézvárosi önkormányzat a parkolási káosz felszámolása érdekében:

A testület már döntött arról, hogy parkolóházakkal köt szerződést, hogy a parkolási engedéllyel rendelkezők kedvezményesen juthassanak helyekhez náluk.

Az önkormányzat ugyanis átvállalja a parkolóházakban fizetendő díj jelentős részét, az igénybe vevőknek pedig a helyért cserében le kell mondaniuk az ingyenes közterületi parkolás lehetőségéről. Ez a lehetőség várhatóan szeptemberben indul el.

Borítóképünk illusztráció! / Forrás: terezvaros.hu
Tags :

Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés