Hirdetés

Gondolkodtató
Érdekes ítélet: nem szabálysértés nem fizetni a parkolásért
Érdekes ítélet: nem szabálysértés nem fizetni a parkolásért
Hirdetés

Legalábbis annak alapján nem lehet bírságolni, amivel Terézvárosban próbálkoztak.

Nem szabható ki helyszíni bírság a díjfizetést mulasztókra – derül ki összegzésként a Magyar Nemzet cikkéből, amely arról szól, hogy a VI. kerületi önkormányzati rendészete a KRESZ jelzőtáblákat felsoroló pontja alapján törvénytelenül szabott ki helyszíni bírságokat a parkolási díjfizetés elmaradása miatt.

Csak idén 14 esetben született peren kívüli végzés az illetékes Pesti Központi Kerületi Bíróságon a Terézvárosi Polgármesteri Hivatal rendészeti osztálya által kirótt bírságok hatályon kívül helyezéséről, amelyeket „várakozási övezetben díjfizetés nélküli várakozásért” indokkal szabtak ki – írja cikkében a Magyar Nemzet.

Az újság egy konkrét esetet is említ, amely szerint egy magánszemélyre idén 10 ezer forint helyszíni bírságot szabtak ki. A bírságon szereplő tényállás – a szabálysértési törvény alapján – a KRESZ 17. paragrafusa első bekezdésének E/2-es pontjára hivatkozott. Az értelmetlen mondat így szól: „Várakozási övezetben díjfizetés nélkül várakozik, szabályt sértve várakozott díjfizetés elmulasztása.” A mondattal, azon túl, hogy meglehetősen furcsa – írja a lap – más baj is van. Ugyanis a hivatkozott KRESZ-bekezdés konkrét pontja a parkolási táblákat mutatja be illusztrációkkal. Így azokat is, amelyek alapján a parkolás feltételekhez, például a nap egy adott időszakában díjfizetéshez kötött. Csakhogy a végzés indoklása alapján a szabálysértési törvény egyetlen törvényi tényállásban sem rendeli büntetni a díjfizetés nélküli várakozást, tehát az nem szabálysértés.

A végzés hozzáteszi, hogy a parkolási díjfizetés valójában egy polgári jogi jogviszony, amit az önkormányzat közterület-felügyelője önhatalmúlag a szabálysértéssel büntetendő cselekmények közé vont. Az indoklás szerint a meg nem fizetett parkolási díj polgári jogi igény alapját képezheti a parkolási társaság oldaláról, amely a gyakorlatban egy fizetési meghagyás kibocsátásával „realizálódhat”.

A kerületi polgármester szerint viszont a fenti gyakorlat nem jogszabálysértő és az önkormányzatnak nem is keletkezett bevétele díjfizetés nélküli várakozás miatt. Ennek oka, hogy a KRESZ megsértéséből származó szabálysértési bírságok teljes mértékben a Magyar Államkincstárat gazdagítják az önkormányzatok helyett, holott például a VI. kerületben magát a bírságolást az önkormányzati rendészek végzik.

Forrás: http://hvg.hu/cegauto/20171221_parkolas_dijfizetes_birosag_kresz

MEGOSZTOM:

Tags :

Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés