Hirdetés

Hírek
Érdekes felvetés – Fontos szabályt módosítanának a KRESZ-ben
Érdekes felvetés – Fontos szabályt módosítanának a KRESZ-ben
Hirdetés

Az Észszerűbb Közúti Közlekedésért Egyesület a parkolási szabályok megváltoztatását javasolja – szúrta ki az origo.

A KRESZ szerint:

“kétirányú forgalmú úton járművel megállni – ha közúti jelzésből vagy a (2)-(5) bekezdés rendelkezéséből más nem következik – csak az úttest menetirány szerinti jobb szélén, azzal párhuzamosan, egy sorban szabad.”

Az Észszerűbb Közúti Közlekedésért Egyesület szerint ezt a bekezdést nyugodtan ki lehetne venni a KRESZ-ből.

Úgy gondolják, ha a keskeny, kis utcákra szabad a kapubejárókból kitolatva besorolni a forgalomba (és szabad), akkor az sem jelenthet problémát a jogosítvánnyal rendelkező, vizsgázott sofőrök számára, ha az utca bal oldaláról kell besorolniuk a forgalomba.

Az ÉKKE által kezdeményezett KRESZ-módosítás szerint a megállást szabályozó részben (40.§ 1-9. pont) egy új pont jelenne meg, mely szerint:

Lakott területen belül kétirányú forgalmú úton, abban az esetben, ha az úttest szélessége a hat métert nem haladja meg és az úttesten felezővonal és záróvonal nem található, járművel az út menetirány szerinti bal oldalán is meg szabad állni.”

A valóságban azért lehet némi probléma a felvetéssel:

Tegyük fel, hogy épp egy magas jármű, például egy kisteherautó mögül próbál a menetiránnyal szemben parkoló sofőr kiparkolni.

Ez esetben lényegében vakon próbálja kitenni a kocsi orrát közvetlenül a szembe forgalomba.

Ezen kívül sötétedés után sem lehet túl kellemes a közvetlenül szembe világító fényszóró, míg az autós próbál betolatni az általa kiválasztott helyre.

Persze nem állítjuk, hogy ezek lehetetlen dolgok, vagy hogy nincsenek olyan szakaszok, ahol könnyedén, problémamentesen meg lehet a fent leírt módon állni, de azért ismerve a hazai közlekedési és parkolási kultúrát, valószínűleg fog okozni jó pár gondot, ha ezt a kis változást bevezetik a KRESZ-be.

Borítóképünk illusztráció! Forrás: origo

Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés
x