Gondolkodtató
Elvették a jogsiját egy magyar sofőrnek, mert nem állt meg a STOP táblánál
Elvették a jogsiját egy magyar sofőrnek, mert nem állt meg a STOP táblánál
Hirdetés

A Totalcar Géza nevű olvasójával történt meg a nem mindennapi eset a portál cikke szerint.

„Géza kereszteződéshez érkezett, majd kétsávos útra kanyarodott fel jobbra. Körbenézett, nem jött senki így saját hatáskörben felülbírálta a STOP táblát és megállás nélkül kikanyarodott. Nem szép dolog, de gyakran megesik. Fontos, hogy nem jött senki a kétsávoson, elsőbbségi jog nem sérült és balesetveszély sem keletkezett.

A rendőrök pár másodperc múlva lemeszelték Gézát, aki nem tagadta bűnét, beismerte a STOP tábla figyelmen kívül hagyását.” – írta le röviden az oldal a történetet.

Géza nem vitatta a jogsértést, balesetveszélyt sem okozott így az egész elrendezhető lett volna egy helyszíni bírsággal. A rendőr azonban – a szabálysértés kiemelt jellegére hivatkozással – nem csekket adott a helyszínen, hanem feljelentette Gézát. Mindezt úgy tálalva – Géza elmondása szerint – mintha nem lenne más választása.

A Totalcar megjegyezte, hogy jogszabály nem teszi kötelezővé ilyen esetben a feljelentést, tehát volt mérlegelési lehetősége az intézkedő rendőrnek.

Hirdetés

Olvasójuk elhitte, amit a rendőr állít és nem vitatkozott, elfogadta a helyzetet, majd várta a rendőrségi határozatot. Gondolta lesz egy pénzbírság, befizeti, tanul az esetből, mindenki mehet tovább az életben.

Csakhogy, a szabálysértési ügy előadója nem így látta a helyzetet, és a „Közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése szabálysértés elkövetése miatt” a pénzbírság mellé bevonta jogosítványt is egy hónapra. (1 hó eltiltás)

Íme a határozat.

„A cselekmény során elsőbbségi jog nem sérült.” – ez rögzítve lett a határozatban.

Ráadásul az is kiderült a cikkből, hogy Gézának minden létező járműre vonták be a jogsiját, nem csak az adott kategóriára, ráadásul még kifogásnak sem adott helyet a hatóság.

Hirdetés

„Géza indokolatlannak, aránytalannak és szükségtelennek tartja a jogosítvány bevonását a konkrét esetben. Vitatni viszont nem tudja, hiszen arra a határozat szerint nincs mód… Az egyetlen dolog amit tehet, hogy személyes meghallgatást kér és ott világít rá a határozatban foglalt antagonisztikus ellentmondásokra.” – olvasható a cikkben.

A portál szomorú tanulságokat is megfogalmazott az eset kapcsán:

„Ilyen szakmai színvonalú rendfenntartás mellett talán jobban járt volna Géza, ha nem ismeri be a helyszínen a szabálysértést. Akkor is – immár kötelező jelleggel – feljelentés lett volna a dologból, viszont lett volna lehetősége az aránytalan büntetéssel szemben kifogással élni.
Teljességgel megalapozatlan a helyszínen intézkedő rendőr azon állítása, hogy ilyen „kiemelt” szabálysértéseknél nincs választása, csak feljelentéssel tud operálni. Az az állítás csak abban az esetben igaz, ha a sofőr nem ismeri el a helyszínen a vétkességét.
Ellentmondásos, megalapozatlan rendelkezés esetén akkor is célszerű meghallgatást kérni, ha magát a szabálysértést nem vitatjátok.
A STOP táblánál minden esetben megállva elkerülhető lett volna ez a szükségtelen jogi hercehurca.” – fűzték az esethez.

Forrás: Totalcar.hu / Borítókép: illusztráció
Tags :

Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés