Hirdetés

Hírek
Elvesztett egy évet az új jogsijával? Itt a magyarázat!
Elvesztett egy évet az új jogsijával? Itt a magyarázat!
Hirdetés

Pintér Sándor belügyminiszter egy parlamenti kérdésre adott válaszban próbálta megmagyarázni, miért kötötték az új jogosítványok, útlevelek, személyik érvényességét a kérvényező születésnapjához. Az viszont nem derült ki, miért veszít el egy évet az érvényesség idejéből az, aki rosszkor kér új jogosítványt vagy útlevelet.

Többen panaszkodtak az elmúlt hetekben arról a Facebookon, hogy hiába 10 évre kérték az új jogsijuk vagy útlevelük kiállítását, azt mégis csak 9 évre kapták meg.

Hiller István MSZP-s politikus szerint valaki őt is megkereste az üggyel, mert méltánytalannak érezte, hogy a kiállítás új szabályai miatt majdnem egy év veszteség érte a jogosítványa meghosszabbításakor.

A januárban életbe lépett új szabályok alapján ugyanis ha valaki például december 31-én adja be a kérelmét a jogosítvány vagy útlevél meghosszabbítására, de január 1-jén született, akkor az új okmány érvényessége 9 év és 1 nap lesz, hiába 10 évre fizette ki az alkalmassági vizsgálat díját – idézte fel a szocialista politikus.

Hiller az ügyben parlamenti kérdést intézett Pintér Sándor belügyminiszterhez, akinél „az új szabályozás jogpolitikai indokairól, az elérni kívánt eredményekről, a szabályozás célszerűségét alátámasztó érvekről” érdeklődött.

Konkrétabban azt akarta megtudni, miért kötötték a jogsi érvényességét a születésnaphoz.

Rövid válaszában a belügyminiszter csak annyit közölt, hogy az új szabályok a személyi és az útlevél érvényességét a születésnaphoz kötötték, ezzel összhangban kapcsolták hozzá ezt a dátumot a jogosítványokhoz is.

„A módosítások eredményeképpen valamennyi személyazonosításra is alkalmas okmány érvényességi ideje – a könnyebb ügyintézés érdekében – az ügyfelek születésnapján jár le, ezzel elősegítve az okmányok érvényességi idejénék ügyfelek általi nyomon követhetőségét” – írta.

 

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20170309_pinter_szulinap
Fotó: vezess.hu

 


Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés