SOS Mobilgumis
- hirdetés -
kérj ajánlatot itt!
(nézettségünk)

Velünk tartasz?


Elodázhatatlanná teszi a KRESZ módosítását a különböző elektromos rollerek, segwayek elterjedése

Elodázhatatlanná teszi a KRESZ módosítását a különböző elektromos rollerek, segwayek elterjedése

2020-02-06 Facebook bpiautosok.hu

Jogi társoldalunk friss cikkei

A különböző elektromos mikromobilitást segítő eszközök világszerte kikövetelik, hogy a KRESZ alkalmazkodjon a megjelenésükhöz. Az InfoRádió értesülései szerint az érintett hatóságok ezekben a napokban tárgyalnak a KRESZ módosításáról.

Az elektromos rollerek használata körül kialakult probléma megoldására először az InfoRádióban vetette fel Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, hogy az e-rollerek és más járművek miatt szükség van a KRESZ módosítására, mert ezekre az eszközökre jelenleg semmilyen közúti szabályozás nem vonatkozik. Kikövetelik Magyarországon is, de az egész világon így van, hogy a KRESZ alkalmazkodjon a megjelenésükhöz” – emelte ki Révész Máriusz.

Szabályozni kell ugyanis, hogy mely eszköz mehet a járdán, és mely az úttesten, valamint mi használhatja a kerékpárforgalmi létesítményeket. “Reménykedünk abban, hogy ez meg tud valósulni” – tette hozzá.

- hirdetés -
kérj ajánlatot itt!
(nézettségünk)

A Kormányzati Tájékoztatási Központ viszont nem sokkal később azt közölte, hogy ilyen elképzelés nincs a kormány asztalán. Pintér Sándor belügyminiszter később elmondta: „az elektromos rollert a hatályos szabályozás alapján, külön eltérő rendelkezés hiányában csak segédmotoros kerékpárnak lehet megfeleltetni”. Hozzátette, hogy a rendőrség a jogszabályok alapján köteles eljárni.

Ezek után kiderült, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium részvételével zajlik a KRESZ átfogó módosításának előkészítése, és e csomag részeként szabályozhatják az elektromos rollerek használatát is. Borbély Zoltán közlekedési szakjogász az InfoRádiónak korábban azt mondta, hogy jelenleg a gyalogosokra vonatkozó szabályokat kell figyelembe venni ezen eszközök használata esetében is.

„Az elektromos roller a KRESZ szerint nem minősül járműnek” – hangsúlyozta.

Nagyon sok panasz érkezett a 7. kerület önkormányzatához az elhagyott, vagy a gyalogos forgalmat akadályozó elektromos rollerek miatt. Erzsébetváros emiatt talált tárgyként tartja nyilván, és a jogosult jelentkezéséig gondoskodik a járművek őrzéséről – mondta az InfoRádiónak a 7. kerület polgármestere, Niedermüller Péter.

Budapesten a Belvárosban, valamint a budai Várban korábban önkormányzati rendelettel tiltották ki az ilyen eszközöket a járdákról.

A bukaresti kormány közben arról döntött, hogy ezentúl csak a kerékpár-használathoz hasonló feltételek mellett lehet elektromos rollerekkel közlekedni a romániai utakon. A román belügyminiszter elmondta, hogy 2016 óta már majdnem negyven ember súlyos, több mint 150-en könnyebb sérülést szenvedtek, egy ember pedig életét vesztette az elektromos roller használata közben.

Marcel Vela hozzátette: a kerékpárokhoz hasonlóan ezentúl az elektromos rollereket is lámpával kell felszerelni, a járdán nem lehet velük közlekedni.

Az e-rollerezők ezentúl a kerékpársávon közlekedhetnek, egyébként pedig csak azokat az utakat használhatják, amelyeken a megengedett sebesség nem haladja meg az 50 kilométert óránként. Románia a nyolcadik európai uniós tagállam – Németország, Ausztria, Belgium, Dánia, Olaszország Franciaország és Hollandia után – amely szabályozza az elektromos rollerek használatát.

Forrás: infostart.hu

 


MEGOSZTOM:

Érdekelhet2020-01-22 Facebook

Tvrtkoval beszélgettünk a nem túl vidám témáról

bpiautosok.hu

Nincs mese. Autósként rossz végén állunk annak a bizonyosnak abban az értelemben,...

2020-01-12 Facebook

Riport: Balesetveszélyesen tolatott gyorsforgalmi úton. Nincs elfogadható indok!

bpiautosok.hu

Az RTL Klub híradójának adtunk interjút egy tegnapi esetről. A rendkívül balesetveszélyes...

2020-01-10 Facebook

Riport: Képernyőn a kamikaze kerékpáros, aki olvasónknak köszönheti az életét

bpiautosok.hu

Tegnap posztoltuk az esetről a videót, amin egy igazi kamikaze kerékpáros látható. Az...

Támogatóink

hirdetés

hirdetés

hirdetés

Itt is kövess…

KERÜLETI FACEBOOK CSOPORTJAINKHOZ
CSATLAKOZZ ITT:


VIBER KÖZÖSSÉGÜNKHÖZ
CSATLAKOZZ ITT:


MŰSOROKKAL
csatornánkon várunk
89.5 Music FM Fittikémmel

Társ-oldalaink

e-autosok.hu
Elektromos autók – Tesztek – Hírek