Hirdetés

Hírek
Életveszélyes a szentendrei gyalogátkelőhely, de az önkormányzat és a közút egymásra mutogat
Életveszélyes a szentendrei gyalogátkelőhely, de az önkormányzat és a közút egymásra mutogat
Hirdetés

Évente mintegy 60 baleset történik Szentendre legveszélyesebb gyalogátkelőhelyénél, de évek óta nem történt változás a környéken.

Nincs könnyű dolga annak, aki Szentendrén a Telep utca és a Dózsa György út kereszreződésénél található gyalogátkelőhelyen szeretne átjutni az út egyik oldaláról a másikra. A helyiek szerint ugyanis a kétszer kétsávos 11-es főúton hiába állnak meg egyik sávban az autósok, a másik sávban sokszor nem lassítanak a járművek, ami miatt rengeteg baleset történt az elmúlt években – számolt be róla Blikk.

A lap szerint évente 60-70 súlyos baleset történik a gyalogátkelőnél, 14 esetben pedig életveszéyles sérülést szenvedtek a gyalogosok. A helyeik szerint naponta mintegy 35 ezer autó halad át a 11-es úton, ezért már többször megpróbálták elérni, hogy jelzőlámpával lássák el a kereszteződést, ami nagyban megkönnyítené a járókelők közlekedését – nem mellesleg pedig kevésbé lenne életveszélyes az átkelés. Most egy álhullával újabb figyelemfelkeltő megmozdulást szerzveztek, de egyelőre kérdés, mennyire lesz hatásos az akciójuk.

A lap által megkérdezett közlekedési ügyvéd szerint egy ilyen veszélyes helyzetben a hatóságoknak mindent meg kellene tenniük, hogy javítsanak a helyzeten, eddig azonban ez nem történt meg. A lap megkereste az önkormányzatot, a Magyar Közút Pest Megyei Igazgatóságát és a szentendrei rendőrséget is, hogy várható-e valamilyen lépés az ügyben. A hatóságok azonban a beszámoló szerint csak egymásra mutogatnak. Míg az önkormányzat szerint a közútkezelő dolga lenne a helyzet rendezése (mivel a 11-es út kezelése és fenntartása az ő jogkörük), a szervezet ugyanakkor azt állítja, mindez az önkormányzat feladata.

© Google Maps

Pedig minden bizonnyal nem lenne nagy feladat egy közlekedési lámpa kihelyezése, tekintetbe véve, hogy a 11-es főút szentendrei szakaszán rengeteg ilyen lámpás kereszteződés található.

© Google Maps

És valószínűleg az az indok sem elfogadható, hogy a lámpa jelentős mértékben tartaná fel a forgalmat. A Szegedről kifelé vezető Algyői úton például egy egyszerű kétsávos szakaszon található közlekedési lámpa az egyik gyalogátkelőhelynél.

© Google Maps

A helyiek tapasztalata szerint ez a lámpa az autósoknak csak „ritkán ad pirosat”, ám ha a gyalogos az átkelőhelynél elhelyezett gombbal jelzi, hogy szeretne átkelni az úton, egy körülbelül fél perces időtartamra ő kap zöldet.

(A borítókép illusztráció.)
 

Forrás: http://hvg.hu/cegauto/20170825_eletveszelyes_gyalogatkelohely_szentendre_11_es_ut_baleset
Tags :

Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés