Hirdetés

Gondolkodtató
Életeket menthet a Toyota új ötlete, minden autóban ott lenne a helye
Életeket menthet a Toyota új ötlete, minden autóban ott lenne a helye
Hirdetés

Az A-oszlopokkal az autóipar mostanáig nem tudott hatékonyan mit kezdeni, a Toyota azonban bemondta a tutit.

Az elmúlt években rengeteget fejlődött az autóipar: sorra jöttek az olyan innovációk (tisztán elektromos meghajtás, önvezető funkció), amik jelentős mértékben meghatározzák majd a következő évtizedek autózását akár környezetvédelmi, akár biztonsági szempontból nézzük a dolgot. Van azonban egy olyan elem, amivel a mai napig nem nagyon tudtak mit kezdeni az autógyártók: ez az úgynevezett A-oszlop.

Az autó ezen eleme a tetőt tartó elemek közül az első kettő, ami a szélvédő két oldalán fut végig. Két szempontból is nagyon fontos: egyrészt masszivitást ad a kocsinak, így egy balesetnél akár életmentő is lehet, másrészről viszont sok baleset forrása is. A sofőrök elől ugyanis egy részt mindig kitakar az útból, így ha valaki nem elég körültekintő, könnyen okozhat balesetet emiatt. De még akkor is, ha körültekintő.

A Toyota most úgy tűnik, megoldaná az autózással majdnem egyidős problémát. A japán cég nemrég az Egyesült Államok Szabadalmi- és Védjegyhivatalánál nyújtott be egy szabadalmat, ami alapján úgy tűnik, egy „átlátszó” A-oszlopon dolgoznak.

© Toyota

Carscoops szerint arról van szó, hogy a méregdrága kamerák helyett az A-oszlop körül ügyesen elhelyezett tükrökkel „hajlítanák” meg a fényt úgy, hogy úgy tűnjön, átlátszó az oszlop. Ezzel sok balesettől lehetne megkímélni az autósokat, így jóval biztonságosabbá válna a vezetés.

Hogy megvalósul-e, az csak a Toyotán múlik, de mivel egy igen régóta vágyott megoldásról lenne szó, nincs kizárva, hogy kifejlesztik.
 

Forrás: http://hvg.hu/cegauto/20170821_toyota_atlatszo_a_oszlop

Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés