Gondolkodtató
Eldőlt: nem a magyar autósok járnak jól az olajárral
Eldőlt: nem a magyar autósok járnak jól az olajárral
Hirdetés

Az OPEC és az oroszok is hajlandóak továbbra is visszafogni a kőolajtermelést, hogy stabilan tartsák, emeljék az olaj árát – a megállapodás meghosszabbításának híre önmagában emelte az árakat csütörtökön. A legnagyobb nyertesek azért az amerikaiak lehetnek, akiknek eszük ágában sincs csatlakozni a megállapodáshoz, de szépen lefölözik az ezzel elért hasznot. – írja privatbankar.hu

A borítóképen Halid al-Falih szaúd-arábiai energiaügyi és ipari miniszter nyilatkozik a Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) 173. miniszteri értekezlete előtt Bécsben 2017. november 30-án. (MTI/EPA/Lisi Niesner)

Az OPEC tagjai megállapodtak önként vállalt termeléscsökkentésük jövő év végéig történő kiterjesztéséről. A kitermelés visszafogását eredetileg 2018 márciusáig tervezte az OPEC; az intézkedés célja az olajpiaci túlkínálat, a tartalékok szintjének csökkentése, ezzel pedig az olajárak szintjének emelése illetve stabilizálása. A találkozón még dönteni fognak arról, hogy kijelöljenek-e egy köztes időpontot, amikor ismét összeülnek és felülvizsgálhatják ezt a megállapodást.

Az oroszok egyelőre benne vannak

Amint erről is döntöttek, az OPEC minisztereihez csatlakoznak a szervezeten kívüli olajexportálók, hogy most már közösen határozzanak a termeléscsökkentés meghosszabbításáról. A szervezeten kívüliek közül Oroszország szerepe a legfontosabb, korábban nagy fegyvertény volt, hogy őket is sikerült megnyerni az ügynek.

Mostanra kétségessé vált, hogy a folytatásban is részt vesznek-e: az OPEC vezetőjének, Szaúd-Arábiának ugyanis a mostaninál is magasabb olajár lenne kényelmes, miután arra készülnek, hogy tőzsdére vigyék, részben privatizálják a gigantikus állami olajvállalatot, az Aramcót – nyilván jobb árat kaphatnak érte, ha éppen drága az olaj. Az oroszoknak viszont alacsonyabb olajár is elegendő lenne az államháztartás stabilizáláshoz, ráadásul nem veszik jó néven, hogy a drágább olaj segíti az amerikai konkurenciát is.

Amerika lesz a legnagyobb nyertes: lefölözik, amit a többiek kiszenvednek

Forrás: http://m.privatbankar.hu/reszveny/eldolt-nem-a-magyar-autosok-jarnak-jol-az-olajarral-314566

MEGOSZTOM:


Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés