Elbontatják a bérlőkkel a garázsokat a 14. kerületi Francia úton, hogy helyükön 450 férőhelyes parkoló legyen

Elbontatják a bérlőkkel a garázsokat a 14. kerületi Francia úton, hogy helyükön 450 férőhelyes parkoló legyen

2020-02-05 Facebook

Parkolóhelyek kialakítására átadná a MÁV Zrt. a 14. kerületi önkormányzatnak a Francia úton lévő területet, ahol jelenleg mintegy háromszáz garázs áll, és amelyet ismeretlenek illegális szemétlerakónak használnak – írja a Magyar Nemzet.

A MÁV Zrt. keddi, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a területen körülbelül 450 parkolóhely létesíthető, melyről a zuglói önkormányzattal 2019 óta egyeztetnek. A vasúttársaság eddig bérbe adta a Francia úti területeket, amelyekre a bérlők az elmúlt évtizedekben saját költségükre mintegy háromszáz – ideiglenes építési engedéllyel rendelkező – garázst építettek. 

A bérlők éves szinten nettó kilencmillió forint bérleti díjat fizettek a MÁV Zrt.-nek – írták. A szerződés szerint a bérleti jogviszony indoklás nélkül bármikor felmondható mindkét fél részéről.

A bérlői jogviszonyokat a bérleti szerződésben lévő felmondási időre figyelemmel mondja fel a MÁV Zrt (úgy tudjuk ez 30 nap).


A bérleti szerződés szerint a bérlőnek tisztán, rendezetten kell visszaadnia a területet, és a felépítmény bontásáról, a törmelék elszállításáról is neki kell gondoskodnia – tették hozzá.

Azért a közel 300 darab betonból épült garázs eltüntetése, önköltségen, 30 nap alatt nem tűnik túl méltányosnak lássuk be…

Az origo által megkérdezett Várnai László, a CivilZugló Egyesület elnöke, kifejtette, semmi értelme parkolót építeni a garázsok helyén, mert a sorral szemben jelenleg is üresen, kihasználatlanul állnak a korábban létesített parkolóhelyek, mivel az autósok jellemzően pár utcával odébb, a fizetős övezeten kívül hagyják a járműveiket. 

Emellett az érintettek kerületi lakosok, tehát kiválthatnák az ingyenes parkolást lehetővé tévő igazolványt, és az elbontott garázsaik helyén, a szabad ég alatt állítanák le a gépkocsijaikat.


A garázssor melletti területet ismeretlenek illegális hulladéklerakónak is használják jóideje – mutat rá a gondra a MÁV Zrt. Az illegális szemétlerakás szempontjából ez a 14. kerületi rész országosan az egyik legfertőzöttebb területnek számít. Ismeretlenek jellemzően lakossági eredetű, főként lomtalanításból származó lomhulladékokat, kommunális hulladékokat, és lakásfelújításból, építkezésből származó építési és bontási hulladékokat raknak le.

Az elmúlt két évben a Francia úti garázssorok melletti és a Mexikói úti vasúti területekről 366 tonna, tavaly ősszel 78 tonna hulladékot szállíttatott el a MÁV Zrt. Az utóbbi hat hónapban pedig több mint 150 köbméter szemetet raktak le az állampolgárok.

Az illegális hulladék elszállítása éves szinten 15 millió forint költséget jelent a vasúttársaságnak – olvasható a közleményben.

Forrás: Magyar Nemzet


MEGOSZTOM:

Figyelem!

A cikk 90 napja nem volt frissítve, ezért a benne szereplő információ elavult lehet.

Sokan olvassák

Velünk tartasz?
Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság

A biztonságosabb közutakért…

Támogatónk

hirdetés