Hírek
Ekkora pofont még nem kaptak az autósok – ez a jövő?
Ekkora pofont még nem kaptak az autósok – ez a jövő?
Hirdetés

Egyszer és mindenkorra véget vetnek az autók szaporodásának Szingapúrban – egyszerűen nem adnak ki újabb autóhasználati engedélyeket. A rendkívül zsúfolt, apró városállamban elviselhetetlen gondot okoz a sok jármű.

Szingapúr a világ azon részei közé tartozik, amelyeken a legtöbbet kell fizetniük az autósoknak azért, hogy egyáltalán birtokolhassák járművüket, ám ez a jövőben még drágább lesz – derül ki a Bloomberg cikkéből. A városállam vezetősége úgy döntött, hogy a jövő évtől kezdve nem engedi tovább szaporodni a túlzsúfolt utakon közlekedő személyautókat és motorkerékpárokat.

Nincs szó arról, hogy járművük letételére, a tömegközlekedés igénybevételére akarnák ösztönözni az autósokat és a motorosokat. Egyszerűen az eddig megengedett 0,25 százalékról februártól nullára csökkentik a járművek számának növekedési ütemét. Magyarán csak annyi új autó- és motorhasználati engedélyt adnak ki, amennyi autót és motort kivonnak a forgalomból.

Nagyon kevés hely

A New York Citynél kisebb (Budapestnél szűken másfélszer nagyobb) Szingapúrban a legértékesebb gazdasági erőforrás a terület. A törpeállam vezetői szeretnének a lehető legjobban gazdálkodni azzal, ami ebből még szabadon felhasználható. Az utak egyébként a város teljes területének 12 százalékát borítják.

A helyi infrastruktúra ugyanakkor éppen ezért rendkívül hatékony, és a kormány legkevesebb 28 milliárd szingapúri dollárt akar a vasúti és autóbusz-közlekedés fejlesztésére fordítani a következő öt évben. (Ez a paksi bővítésre felvett orosz hitel jóval több mint másfélszerese.)

Nagyon durva költség

A helyi szabályozás szerint az autótulajdonosoknak meg kell vásárolniuk a járművük birtoklásához szükséges engedélyt (jogosultsági igazolványt), amely tíz évre szól. Ezeknek az engedélyeknek a számát eddig is korlátozták, korrekt elosztásukra nem tudtak jobb módszert kitalálni, mint hogy aukciókon értékesítik az igazolványokat. A múlt héten a lehető legkisebb autóra szóló papírért 41 617 szingapúri dollárt fizetett az árverésen a győztes ajánlattevő, ami a magyar fizetőeszközben számolva megközelíti a nyolcmillió forintot.

Nagyon nagy hatékonyság

Az engedélyezési rendszernek megfelelően a nulla növekedés szabálya az A, a B és a D kategóriás járművekre fog vonatkozni, így kimaradnak a teherszállító járművek és a buszok. Egyelőre. Ezeket is eléri ugyanis az új korlátozás 2021 márciusában. Az addig hátralévő időben a vállalatok javíthatják teherautóparkjuk, illetve autóbuszaik szállítási hatékonyságát, ami akár a szükséges járművek számának csökkentését is eredményezheti.

És ha valaki úgy gondolta Szingapúrban, hogy ha van elég pénze, akkor hátra dőlve a világ végéig elautózgathat a városban, az tévedett. A közlekedési hatóság ugyanis 2020-ban újra felülvizsgálja az utak zsúfoltságát, és még drasztikusabb – azaz az autók számának csökkentéséről szóló – döntést hozhat.

Forrás: http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/ekkora_pofont_meg_nem_kaptak_az_autosok_ez_a_jovo.649754.html

MEGOSZTOM:


Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés