Hírek
Egyre többen járnak lejárt műszaki vizsgás autóval
Egyre többen járnak lejárt műszaki vizsgás autóval
Hirdetés

A veszélyhelyzet ismételt meghosszabbításával újból időt nyertek azok, akik eddig nem újították meg autóik lejárt műszaki vizsgáját. Így az év végére előfordulhat olyan eset is, hogy bizonyos autók már 20 hónapja lejárt engedéllyel közlekednek majd az utakon – írja a kreszvaltozas.hu

A veszélyhelyzet ideje alatt a hivatalos okmányok érvényessége – ideértve a forgalmi engedélybe bejegyzett műszaki érvényességi időt is – automatikusan meghosszabbodik, mégpedig az aktuálisan elrendelt veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig.  Ez az időszak most novemberig tart, miután májusban az Országgyűlés őszi ülésszakának első napját követő 15. napig meghosszabbították a járvány elleni védekezésről szóló törvény hatályát.

Ezáltal az év végén már olyan gépkocsik is lehetnek majd az utakon, amelyek akár 20 hónapja nem rendelkeznek érvényes forgalmival.

Nem szabad azonban elfeledkezni arról, hogy a jogszabályok szerint továbbra is csak olyan járművel szabad a közúti közlekedésben részt venni, amelynek műszaki-, biztonsági- és környezetvédelmi jellemzői megfelelnek az előírásoknak.

Az első veszélyhelyzet 2020 március 11. és július 3. között tartott, és az akkoriban lejárt okmányok érvényességét 2020. december 15-ig meghosszabbították. A második veszélyhelyzetet november 4-től rendelték el, amelyet először februárban, majd májusban ismételten meghosszabbítottak, így a veszélyhelyzet szeptember közepéig biztosan marad Magyarországon.

Hirdetés

A gépjárművel közlekedők számára további fontos információ, hogy a lejárt műszaki vizsgával csak Magyarország területén használhatók a járművek. Tehát egy külföldi autós nyaralást tervezve meg kell újítani a műszakit.

A forgalmi engedélyek érvényességének hosszabbítása nem vonatkozott azokra a járművekre, amelyeknek az okmánya a két veszélyhelyzet, vagyis a 2020 július 3. és november 4. között járt le. 

A vizsgaállomások, vizsgáztatást végző műhelyek egyébként nyitva vannak, így azt tanácsoljuk, hogy aki teheti ne halogassa az esedékes műszaki vizsgáz. Egyrészről, mert a vészhelyzet végeztével biztosan tömegek fogják megrohamozni az állomásokat, másrészről fontos, hogy autónk megfelelő műszaki állapotban legyen és rengeteg olyan hiba van, amire épp a műszaki vizsgán derül fény.

Forrás: kreszvaltozas.hu

Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés