Hirdetés

Hírek
Ebből a videóból mindenki megérti majd, miért kell betartani a követési távolságot
Ebből a videóból mindenki megérti majd, miért kell betartani a követési távolságot
Hirdetés

A teherautó sofőrje nem számított rá, hogy megáll előtte a személyautó. Végül a lélekjelenlétének lett köszönhető, hogy nem történt baleset.

Nemcsak közhelyes kijelentés, hogy az úton mindig be kell tartani a követési távolságot. Ezt már az első KRESZ órán is elmondják a tanárok, és a forgalomban is sokszor lehet hallani az oktatóktól. Az ok igen egyszerű: ennek köszönhetően komoly baleseteket úszhat meg az ember.

A sofőr ugyanis hiába látja, hogy például vészfékezésbe kezd előtte valaki, kell egy levegővételnyi idő, hogy az agy által feldolgozott információból reakció legyen, és mi is elkezdjünk fékezni. Ez viszont minél gyorsabban hajtunk, annál veszélyesebb, hiszen a reakcióidő alatt annál nagyobb utat tesz meg a kocsi.

Kiváltképp igaz ez a teherautók esetében, hiszen a súlyuk miatt a személyautónál lassabban tudják állóra fékezni magukat. Hogy ilyen helyzetben mennyire aranyat ér a követési távolság, azt az alábbi videóban láthatjuk.

A személyautó sofőrje úgy döntött, már nem kockáztat, és nem hajt át a sárgán, inkább megáll. A mögötte érkező teherautó viszont nem így gondolta a dolgot, így nagy sebességgel érkezett a kereszteződéshez. Szerencséjére azonban még éppen annyira tartotta be a követési távolságot, hogy egy erőteljes manőverrel sikerült elkerülnie az ütközést.

Tegyük gyorsan hozzá, hogy a személyautó sofőrje valószínűleg több ponton is hibázott. Egyrészt azzal, hogy lefékezett úgy, hogy mögötte jött a teherautó, másrészről pedig azzal, hogy minden bizonnyal bele sem nézett a visszapillantóba, hogy meggyőződjön, kockázat nélkül tud megállni. De a teherautó sofőrje is legalább ennyire ludas, hiszen ő már bőven piroson hajtott volna át.

Baleset mindenesetre – csodával határos módon – nem történt.

Forrás: http://hvg.hu/cegauto/20170331_kovetesi_tavolsag_kamion
 

Tags :

Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés