Hirdetés

 
Drasztikusan emelkednek a közlekedési bírságok szeptembertől
Drasztikusan emelkednek a közlekedési bírságok szeptembertől
Hirdetés

Szeptember 1-jétől nemcsak a szabálysértési, hanem a közlekedési bírságok is 30 százalékkal nőnek – szúrta ki az Index a Magyar Közlöny idei 100. számában.

A közúti közlekedés szabályszegői minimálisan 13 ezer, maximálisan 390 ezer forint közigazgatási bírsággal számolhatnak. Vagyis szeptembertől egyszerre nőnek a szabálysértési, a helyszíni és a közigazgatási bírságok.

Hirdetés

Forrás: Magyar Közlöny

A változások nyomán szeptember 1-jétől a pénzbírság legalacsonyabb összege 6500, legmagasabb összege 200 ezer forintra emelkedik. Előbbi eddig 5 ezer, utóbbi 150 ezer forint volt, vagyis mintegy 30 százalékos az emelés.

Az üzembentartó felelőssége

Szeptember 1-jétől nemcsak a szabálysértési, hanem a közlekedési bírságok is drasztikusan nőnek – szúrtuk ki a Magyar Közlöny idei 100. számában. Az előbb említett salátatörvény ugyanis módosította a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvényt is, amely – egyebek mellett – 30 százalékkal megemelte a közúti közlekedés szabályait megsértőkkel szemben kiszabható közigazgatási bírságokat: a „10 ezer forinttól 300 ezer forintig” szövegrész helyébe a „13 ezer forinttól 390 ezer forintig” szövegrész lépett. Ez azt jelenti, hogy szeptembertől a gyorshajtók akár 390 ezer forintos közigazgatási bírságra számíthatnak.

Mint ismert, 2008. május 1-jétől a gépjármű üzembentartója felel azért, hogy az általa üzemeltetett, illetve használt gépjárművel:

  1. a megengedett legnagyobb sebességre,
  2. a vasúti átjárón való áthaladásra,
  3. a járműforgalom irányítására szolgáló fényjelző készülék jelzéseire,
  4. a gyorsforgalmi út leálló sávjának, leállóöblének igénybevételére,
  5. a behajtási tilalomra, a korlátozott övezetre (zóna), a kötelező haladási irányra,
  6. a természet védelmére,
  7. a díjköteles útszakaszok használatáért fizetendő, megtett úttal arányos útdíjra vonatkozó előírásokat betartsák.

Amennyiben az előírásokat megszegik, az üzembentartóval, illetve a gépjárművet használatra átvevő személlyel szemben szeptember 1-jétől már 13 ezer forinttól 390 ezer forintig terjedő közigazgatási bírságot szabnak ki. – jegyzi meg az Index.

Borítókép: police.hu

Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés