De miért kell az autókat különböző oldalon tankolni?

 BALESETI KÁRTÉRÍTÉS? 
Online ügyintézés
Szakértő csapat
 KATT IDE 

hirdetés

Nem mindegy, melyik sorba állunk be a benzinkúton, az autók között ugyanis lényeges különbség, hogy balról vagy jobbról lehet megtankolni őket. Most itt egy lehetséges válasz a miértre.

Ha idegen autót vezetnél tudd, hogy a műszerfalon lévő benzinszintjelző műszer kicsi piktogramján van egy nyilacska azon az oldalon, ahol a tanksapka elhelyezkedik, így bentről is láthatod, hogy melyik oldalra kell állnod a kútnál!

Bár a tankolás az autózás szerves részét képezi, a benzinkúton sokan nem tudják elsőre eldönteni, melyik oldalon is van a tanksapka. Persze legrosszabb esetben téved az illető, és csak át kell gurulnia egy másik oszlophoz, viszont ha mindenhol sorok állnak, meglehetősen bosszantó dolog ismét kivárni a többiek tankolását. De miért teszi egyik autógyártó a kocsi bal, a másik pedig az autó jobb oldalára a tanksapkát?

A tankolás kapcsán egy valami egészen biztos: középen ma már nem lehet a tanksapka – írja a Jalopnik. Ennek egészen egyszerű magyarázata az, hogy balesetveszélyes. Az autó hátulját ért ütközéskor ugyanis könnyen megsérülhet a zár, az üzemanyag pedig kifröccsenhet, rosszabb esetben pedig be is lobbanhat.

© László Ferenc

Hogy ehelyett melyik oldalt választják a gyártók, az már nem annyira egyértelmű. A Jalopnik több autógyártó céget is megkérdezett a miértről, és igen eltérő válaszokat kapott.

A Volkswagen a személyautóknál például azért teszi a tanksapkát az utas oldalára (vagyis a jobb oldalra), mert ezzel a sofőrt szeretné megóvni egy lehetséges balesettől. A bal oldalon tankolva a sofőr közelebb lenne az úthoz, ami biztonsági szempontból nagyobb kockázatot jelent.

© László Ferenc

A Toyota személyautóinak többségét ugyanakkor a bal oldalon kell megtankolni, a gyártó ugyanis igyekszik a sofőr kényelmét szem előtt tartani, vagyis azt, hogy ne kelljen neki megkerülni az autót. A jobboldali kormánnyal szerelt autókban hasonló megfontolásból a jobb oldalra teszik a tanksapkát.

© D.P.

Emellett persze számos más (például tervezési) oka lehet annak, melyik cég melyik oldal mellett dönt, de alapvetően a biztonság és a kényelem az, ami mindkét esetben dominál. Egységesített szabályozás pedig egyelőre nem született, így a jövőben ez a “furcsaság” biztosan nem fog változni.

Forrás: http://hvg.hu/cegauto/20170315_tankolas_melyik_oldalon_kell_tankolni
 

Figyelem!

A cikk 90 napja nem volt frissítve, ezért a benne szereplő információ elavult lehet.

Tetszik oldalunk?

Ajánlott

Támogatóink

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

Itt is kövess…


KERÜLETI FACEBOOK CSOPORTJAINKHOZ

CSATLAKOZZ ITT:


INKÁBB VIDEÓT NÉZNÉL, MINT OLVASNÁL???
IRATKOZZ FEL:


VIBER KÖZÖSSÉGÜNKHÖZ
CSATLAKOZZ ITT:AUTÓTESZTEKKEL
csatornánkon várunk
89.5 Music FM Fittikémmel

Legfrissebb

Hirdess nálunk

TURBÓZD FEL VELÜNK CÉGED KOMPLETT KAMPÁNNYAL

Banner PR cikk Termék, szolgáltatás bemutatás (Élő, vagy vágott videó)

Kérj egy ajánlatot ide kattintva!

Társ-oldalaink
e-autosok.hu
Elektromos autók – Tesztek – Hírek

Vélemény, hozzászólás?