VILÁGGÁ KÜRTÖLNÉD?
Küldd be nekünk itt:
videó, fotó, bármi...

Cserbenhagyás, segítségnyújtás elmulasztása! MIT KOCKÁZTATSZ???


SOS Autóklíma töltés
hirdetés

Sajnos elég gyakran írunk esetekről, pl. tegnap: egy szombathelyi esetről, ahol egy gyalogátkelőn követték el a gázolást, majd az elkövető elhajtott a helyszínről.

Ugyanis a cserbenhagyás és a segítségnyújtás elmulasztása jogilag két külön dolog, de nagyon sűrűn mosódik össze.

Nézzük a cserbenhagyást

A cserbenhagyás minden esetben szándékosan történik, tehát tudatában vagyunk annak, hogy egy baleset részeseként elhagyjuk a helyszínt anélkül, hogy meggyőződnénk a személyi sérülésről. Ez közlekedési bűncselekmény.

Segítségnyújtás elmulasztása

Amennyiben megálltunk, de nem tettük meg a tőlünk elvárható segítségnyújtást, akkor máris kimerítettük az elmulasztást. Ez pedig személy elleni bűncselekmény.

Ezt bárki elkövetheti, nem kell közelekedési eszközt vezetni hozzá. Elég, ha a buszmegállóban nem teszi meg valaki a tőle elvárható segítségnyújtást, ami lehet akár a mentők, hatóságok értesítése is.

Mikor nem elvárható és olyankor mi az, ami elvárható???

Ha pl. mi is a baleset részeseként megsérültünk és / vagy, képtelenek vagyunk pl. egy szívmasszázst szakszerűen elvégezni, akkor nem elvárható, viszont az utóbbi esetben abszolút elvárható a mentők, hatóságok értesítése.

Fontos

a, A cserbenhagyó autó utasának felelőssége mindig ingoványos jogi kérdés. Amennyiben bizonyítható, hogy, mint felbujtó részese volt a cserbenhagyásnak, akkor természetesen felelős lehet.

b, Az a személy, aki a balesetnek valamilyen módon a szemtanúja volt és nem nyújt tőle elvárható segítséget a sérült(ek)nek, őt is felelősség terheli, a segítségnyújtás elmulasztása vétségét illetően.

Mi jár érte???

Btk:

„ha a közlekedési balesettel érintett jármű vezetője a helyszínen nem áll meg, illetve onnan eltávozik, mielőtt meggyőződnék arról, hogy valaki megsérült-e, avagy az életét vagy testi épségét közvetlenül fenyegető veszély miatt segítségnyújtásra szorul-e, amennyiben súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétséget követ el”.

166. § (1)Aki nem nyújt tőle elvárható segítséget sérült vagy olyan személynek, akinek az élete vagy testi épsége közvetlen veszélyben van, vétség: 2 év.

(2) bűntett: 3 év: a sértett meghal, és életét a segítségnyújtás megmenthette volna.

(3) bűntett: (1): 3 év, (2): 1-5 év: a veszélyhelyzetet az elkövető idézte elő, vagy ha a segítségnyújtásra egyébként is köteles.

(4)(3) utolsó fordulata nem alkalmazható azzal szemben, aki a közlekedési szabályok alapján köteles a segítségnyújtásra.

Soha, semmilyen hirtelen felindult ötlettől vezérelve ne kockáztasd meg azt, hogy az amúgy is nagy bajban tovább súlyosbítod a sérült, vagy a saját helyzeted. Épp elég lesz az a büntetés, amit kirónak rád, a lelkiismeretről nem is beszélve…

Borítóképünk illusztráció

MEGOSZTOM:

Figyelem!

A cikk 90 napja nem volt frissítve, ezért a benne szereplő információ elavult lehet.


Tetszik oldalunk?

ÉrdekelhetTámogatóink

hirdetés

hirdetés

hirdetés

Itt is kövess…


KERÜLETI FACEBOOK CSOPORTJAINKHOZ

CSATLAKOZZ ITT:


VIBER KÖZÖSSÉGÜNKHÖZ
CSATLAKOZZ ITT:


AUTÓTESZTEKKEL
csatornánkon várunk
89.5 Music FM Fittikémmel

Legfrissebb

Társ-oldalaink
e-autosok.hu
Elektromos autók – Tesztek – Hírek