Cserbenhagyás, segítségnyújtás elmulasztása! MIT KOCKÁZTATSZ???

 BALESETI KÁRTÉRÍTÉS? 
Online ügyintézés
Szakértő csapat
 KATT IDE 

hirdetés

Sajnos elég gyakran írunk esetekről, pl. tegnap: egy szombathelyi esetről, ahol egy gyalogátkelőn követték el a gázolást, majd az elkövető elhajtott a helyszínről.

Ugyanis a cserbenhagyás és a segítségnyújtás elmulasztása jogilag két külön dolog, de nagyon sűrűn mosódik össze.

Nézzük a cserbenhagyást

A cserbenhagyás minden esetben szándékosan történik, tehát tudatában vagyunk annak, hogy egy baleset részeseként elhagyjuk a helyszínt anélkül, hogy meggyőződnénk a személyi sérülésről. Ez közlekedési bűncselekmény.

Segítségnyújtás elmulasztása

Amennyiben megálltunk, de nem tettük meg a tőlünk elvárható segítségnyújtást, akkor máris kimerítettük az elmulasztást. Ez pedig személy elleni bűncselekmény.

Ezt bárki elkövetheti, nem kell közelekedési eszközt vezetni hozzá. Elég, ha a buszmegállóban nem teszi meg valaki a tőle elvárható segítségnyújtást, ami lehet akár a mentők, hatóságok értesítése is.

Mikor nem elvárható és olyankor mi az, ami elvárható???

Ha pl. mi is a baleset részeseként megsérültünk és / vagy, képtelenek vagyunk pl. egy szívmasszázst szakszerűen elvégezni, akkor nem elvárható, viszont az utóbbi esetben abszolút elvárható a mentők, hatóságok értesítése.

Fontos

a, A cserbenhagyó autó utasának felelőssége mindig ingoványos jogi kérdés. Amennyiben bizonyítható, hogy, mint felbujtó részese volt a cserbenhagyásnak, akkor természetesen felelős lehet.

b, Az a személy, aki a balesetnek valamilyen módon a szemtanúja volt és nem nyújt tőle elvárható segítséget a sérült(ek)nek, őt is felelősség terheli, a segítségnyújtás elmulasztása vétségét illetően.

Mi jár érte???

Btk:

„ha a közlekedési balesettel érintett jármű vezetője a helyszínen nem áll meg, illetve onnan eltávozik, mielőtt meggyőződnék arról, hogy valaki megsérült-e, avagy az életét vagy testi épségét közvetlenül fenyegető veszély miatt segítségnyújtásra szorul-e, amennyiben súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétséget követ el”.

166. § (1)Aki nem nyújt tőle elvárható segítséget sérült vagy olyan személynek, akinek az élete vagy testi épsége közvetlen veszélyben van, vétség: 2 év.

(2) bűntett: 3 év: a sértett meghal, és életét a segítségnyújtás megmenthette volna.

(3) bűntett: (1): 3 év, (2): 1-5 év: a veszélyhelyzetet az elkövető idézte elő, vagy ha a segítségnyújtásra egyébként is köteles.

(4)(3) utolsó fordulata nem alkalmazható azzal szemben, aki a közlekedési szabályok alapján köteles a segítségnyújtásra.

Soha, semmilyen hirtelen felindult ötlettől vezérelve ne kockáztasd meg azt, hogy az amúgy is nagy bajban tovább súlyosbítod a sérült, vagy a saját helyzeted. Épp elég lesz az a büntetés, amit kirónak rád, a lelkiismeretről nem is beszélve…

Borítóképünk illusztráció

MEGOSZTOM:

Tetszik oldalunk?

Ajánlott

Támogatóink

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

Itt is kövess…


KERÜLETI FACEBOOK CSOPORTJAINKHOZ

CSATLAKOZZ ITT:


INKÁBB VIDEÓT NÉZNÉL, MINT OLVASNÁL???
IRATKOZZ FEL:


VIBER KÖZÖSSÉGÜNKHÖZ
CSATLAKOZZ ITT:AUTÓTESZTEKKEL
csatornánkon várunk
89.5 Music FM Fittikémmel

Legfrissebb

Hirdess nálunk

TURBÓZD FEL VELÜNK CÉGED KOMPLETT KAMPÁNNYAL

Banner PR cikk Termék, szolgáltatás bemutatás (Élő, vagy vágott videó)

Kérj egy ajánlatot ide kattintva!

Társ-oldalaink
e-autosok.hu
Elektromos autók – Tesztek – Hírek