Hirdetés

Hírek
A cserbenhagyás és a segítségnyújtás elmulasztása bűncselekmény-figyelmeztet a rendőrség
A cserbenhagyás és a segítségnyújtás elmulasztása bűncselekmény-figyelmeztet a rendőrség
Hirdetés

Bűncselekményt követ el, ha a közlekedési balesettel érintett jármű vezetője a helyszínen nem áll meg, illetve eltávozik, mielőtt meggyőződne arról, hogy valaki megsérült-e…. Figyelmeztet a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Balesetmegelőzési Bizottság.

Az elmúlt időszakban a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén több eljárás is indult segítségnyújtás elmulasztása vétség és cserbenhagyás vétség elkövetése miatt.

A KRESZ előírása szerint közúti baleset esetén a jármű vezetője – függetlenül attól, hogy ki okozta a balesetet – köteles azonnal megállni, a baleset során megsérült személyek részére segítséget nyújtani, és az esetleges további balesetek elkerülése érdekében minden tőle telhetőt megtenni.

Ha a baleset személyi sérülést okozott, a balesetről a rendőrséget haladéktalanul értesíteni kell, és a lehetőségekhez képest gondoskodni kell a nyomok megőrzéséről. A helyszínt csak az intézkedő rendőr engedélyével szabad elhagyni. Fontos, hogy személyi sérülésnek minősül már az is, ha az érintettek közül valaki fájdalomra, mozgási nehézségre vagy rosszullétre panaszkodik. Fokozottan körültekintőnek kell lenni akkor, ha a baleset résztvevője gyermekkorú, hiszen ő még – főleg az ijedtség miatt – fel sem tudja mérni, hogy valójában megsérült-e, illetve hajlamosak eltitkolni fájdalmukat. Ezért törekedni kell arra, hogy a szülő megjelenjen a helyszínen.

Ha a közlekedési balesettel érintett jármű vezetője a helyszínen nem áll meg, illetve eltávozik, mielőtt meggyőződne arról, hogy valaki megsérült-e, cserbenhagyás vétségét követi el, mely egy évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Súlyosabb a helyzet, ha olyan személy, aki – észleli (bárki) a balesetet, – nem nyújt tőle elvárható segítséget sérült, vagy olyan személynek, aki élete, testi épsége közvetlen veszélyben van. Ilyenkor segítségnyújtás vétségét követ el, ami alapesetben két évig, avagy a sérülés súlyosságától függően akár 5 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Forrás: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/baleset-megelozes/aktualis/cserbenhagyas-es-segitsegnyujtas
Kép forrása: police.hu

MEGOSZTOM:


Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés