Büntetnék a gyalogátkelőn mobilozva áthaladókat Romániában

Büntetnék a gyalogátkelőn mobilozva áthaladókat Romániában

2021-04-16 Facebook
Hirdetés

Sebességkorlátozást vezetnének be a kerékpárosoknak, átfogó szabályozással rendeznék az elektromos rolleresek helyzetét, és azokat a gyalogosokat is megbírságolnák, akik nem figyelnek a forgalomra az úttesten való átkelés közben. A román belügyminisztérium közvitára bocsátott egy tervezetet, amely módosítaná a közúti forgalomra vonatkozó 195/2002 kormányrendeletet

Ha elfogadják a javaslatot, akkor az szabálysértésnek bizonyul, és pénzbírsággal lehet súlytani az elkövetőjét. A szabálysértési bírságot a bűntetőpontok számra határozza meg. Egy büntetőpont a bruttó minimálbér 10 százalékának felel meg. – írja a Transindex.ro

A közvitára bocsátott tervezet legfontosabb újítása, hogy

a biciklikhez hasonlóan szabályozná az elektromos rollerek használatát. Ez a gyakorlatban a legtöbbször azt jelenti, hogy a bicikli mellé beírták a jogszabály szövegébe az elektromos rollert is.

Hirdetés

Ugyanakkor a javaslat értelmében

a kerékpárosoknak ezentúl tilos 30 km/h sebességnél gyorsabban haladjanak.


KAPCSOLÓDÓ:

VIDEÓ: Szinte eldobta a mobilját a zombi, telefonnyomkodó gyerek, akire rádudált olvasónk


A kezdeményezők a módosítások indoklásában azt írják, hogy a tapasztalat szerint a közúti balesetek jelentős mértékben a gyalogosok számlájára írható, és a figyelmetlenségük az egyik gyakori ok. Ebből kifolyólag pedig módosítani kell a gyalogosokra vonatkozó közúti szabályokat is, hogy csökkentsék a közúti belesetek kockázatát.

A jelenlegi szabályozás szerint (az előbb említett kormányrendelet 72. cikkelye) a gyalogosok az után mehetnek át az átjárón (azok tégelyére merőlegesen) vagy ahol nincsenek átjárók, akkor az utcák sarkainál, miután megbizonyosodtak arról, hogy nem fenyegeti veszély őket. Magyarán szétnéztek. – írja a portál.

Az úttesten való átkelés közben tehát – a vezetés közbeni szabályokhoz hasonlóan – nem végezhetnek olyan tevékenységet a gyalogosok, ami elvonja a figyelmüket a forgalomról.

Borítókép: illusztráció


MEGOSZTOM:

Figyelem!

A cikk 90 napja nem volt frissítve, ezért a benne szereplő információ elavult lehet.

Sokan olvassák

Velünk tartasz?
Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság

A biztonságosabb közutakért…

Támogatóink

hirdetés


hirdetés