Gondolkodtató
Brutálisan elöregedtek a magyar autók. Megjöttek az új adatok
Brutálisan elöregedtek a magyar autók. Megjöttek az új adatok
Hirdetés

Idén 15,6 ére nőtt a magyar személyautók átlagéletkora, a múlt év végi 15,4 évről. A legfiatalabbak között Daciák és Kiák vannak, a legelterjedtebb márkák közé sorolható Volkswagenek, Opelek és Suzukik 16-17 évesek. – szúrta ki a Totalcar.

Tovább öregedett a teljes magyar autóflotta a KSH adatai szerint.

Idén június végén a 4,1 millió személyautó átlagéletkora 15,6 év volt, ami meghaladja a 2022 végi 15,3 évet, egyben rekordot jelent a magyar autótörténelemben, legalábbis az elérhető statisztikai idősorok szerint. Legutóbb csökkenésre a kétezres évek közepén volt példa, 2006-ban 10,3 évre csökkent az egy évvel korábbi 10,5 évről.

Márkaszintű részletes bontás csak a múlt év végéről van. Ebből az derül ki, hogy a legidősebb autók között Zastavák, Wartburgok, Polski Fiatok, Trabantok és Marutik vannak, amelyek több mint 30 évesek. A 20-30 éves kategóriában van például a Lada, a Daihatsu, a Rover és a Daewoo.

Hirdetés

Forrás: KSH –  Összes adat ITT.

A legfiatalabbakat a Daciák, a Lexusok és a Kiák képviselik, sorrendben 6,9, 8,6, illetve 9,6 évvel.

A bő 4,1 milliós teljes autóállományon belül az Opel, a Volkswagen és a Suzuki rendelkezik a legnagyobb részesedéssel, együttesen 32 százalékos az arányuk. Az átlagéletkorban az átlag felett vannak, a két német márka 17-17 évvel szerepel az utakon, a Suzukik kicsivel több mint 16 évesek.

A múlt év végén egyébként az autók majdnem kétharmada – 63 százaléka – benzines volt, a dízelek 32 százalékos arányával szemben. 4 százalékuk hibrid, 1 százalékuk pedig villanyautó volt.

Forrás: Totalcar / Borítóképünk illusztráció

Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés