Hirdetés

Gondolkodtató
A britek kifejlesztették a gyalogátkelőhelyet, ami ezrek életét mentheti meg évente – videó
A britek kifejlesztették a gyalogátkelőhelyet, ami ezrek életét mentheti meg évente – videó
Hirdetés

Az autósokat, kerékpárosokat és gyalogosokat egy összetett kamerarendszer figyeli, majd az útburkolaton keresztül jelzi, ha vészhelyzet közeleg.

Bármennyire is igyekszik a KRESZ szabályozni, hogy hogyan kell megközelíteni autóval egy gyalogátkelőhelyet és mire kell figyelnie annak, aki át akar kelni az úttesten, sajnos továbbra is gyakran előfordul, hogy a figyelmetlenség, vagy egy váratlan helyzet miatt baleset történik. Az okostelefonok elterjedése ráadásul tovább növelte a kockázatot, hiszen sokan a mobiljukon pötyögnek még akkor is, amikor a gyalogátkelőhelynél várakoznak. A brit Direct Line nevű biztosítócég azonban kifejlesztett egy rendszert, ami jelentős mértékben csökkentheti a balesetek számát.

A fejlesztők egy össztett kamerarendszer, az útburkolatba épített LED lámpák, valamint az ezeket koordináló számítógépes algoritmus segítségével képes jelezni a közlekedőknek, ha egy váratlan esemény miatt (például a labda után az úttestre szaladó gyermek) veszélyhelyzet alakulhat ki.

© Direct Line

A kamerarendszer folyamatosan követi a közlekedő autósok, kerékpárosok és gyalogosok mozgását, a számítógépes algoritmus pedig annak függvényében változtatja meg az útburkolatba épített LED színeit, hogy szabad-e az út, vagy fokozottan figyelni kell a környéken.

A rendszer nemcsak az autósoknak, a gyalogosoknak is nagy segítséget jelenthet, a LED-izzók ugyanis őket is figyelmeztetik, ha figyelmetlenül (például a mobiljukat nyomkodva) akarnak az úttestre lépni. A fejlesztők nemrég meg is építették a rendszer prototípusát, ami első ránézésre igen jól működik.

A Direct Line szerint egyelőre még fejlesztés alatt áll a rendszer, de remélik, hogy hamarosan telepíthetik majd őket.

Forrás: http://hvg.hu/cegauto/20171101_direct_line_okos_gyalogatkelohely_video

MEGOSZTOM:

Tags :

Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés