Gondolkodtató
Bekeményíthet az EU a gyorshajtások miatt. Korlátozások jöhetnek és egy eszköz is bekerülhet az új autókba
Bekeményíthet az EU a gyorshajtások miatt. Korlátozások jöhetnek és egy eszköz is bekerülhet az új autókba
Hirdetés

Az Európai Unióban a halálos balesetek 37 százaléka történik városi utakon, 55 százaléka vidéki mellékutakon és 8 százaléka autópályákon. Azokban az országokban, amelyekben statisztikák készülnek a gyorshajtásról, a városokban közlekedők 35-37 százaléka, a vidéki mellékutakon hajtók 9-63 százaléka, az autópályákon közlekedők 23-59 százaléka lépi túl a megengedett sebességkorlátot.

Azoknak az uniós országoknak kedvezőbb a statisztikája, amelyekben szigorúbbak a sebességkorlátozások – derült ki az ETSC (European Transport Safety Council – Európai Közlekedésbiztonsági Tanács) adataiból. – szúrta ki a Totalcar.

Az EU-ban egymillió lakosra vetítve évente átlagosan 50-en veszítik életüket közlekedési balesetben. Ennél az átlagnál azok az országok érnek el jobb eredményt, amelyekben 70-80 km/h-s sebességkorlátozás van érvényben a vidéki utatokon.

Hirdetés

Az EU stratégiai célja, hogy a biztonsági feltételek szigorításával javítson ezen a helyzeten. Az egyes tagállamok nemzeti irányelveket fogadtak el ennek szellemében, ám ezek végrehajtása nem kötelező. Az biztos, hogy a rendőrségi mobil traffipaxok és a rögzített sebességmérő kamerák segítenek az autósok visszatartásában a gyorshajtástól. Ugyanakkor nincs összhang abban, hogy mennyire elterjedtek ezek a berendezések és mennyi bírságot szabnak ki a hatóságok. A tagállamok közül azokban, amelyek gyűjtenek adatokat a bírságolások számáról, vegyes képet látunk. Közülük 18-ban nőtt a rendőrségi intézkedések száma 2010 és 2017 között, míg 9-ben csökkent.

Az EU Third Mobility Package intézkedéscsomagját, amelynek az a célja, hogy 2030-ra felére csökkenjen Európában a halálos és a súlyos balesetek száma, jelenleg köröztetik a tagállamok és az európai szervezetek között. A közlekedésbiztonsági standardokat utoljára 2009-ben szigorították.

Az új javaslat egyik kezdeményezése, hogy kötelezővé kellene tenni az elektronikus sebességfelügyelő rendszerek (Intelligent Speed Assistance, ISA) beépítését az újonnan eladott autókba, buszokba és teherautókba.

Hirdetés

Kutatások szerint ennek a technológiának az alkalmazása önmagában 20 százalékkal mérsékelhetné a halálos autóbalesetek számát. Az uniós csomag további része lehetne, hogy az európai forrásokból épülő utak tervezését biztonsági szempontból felülvizsgálnák, de a gyorshajtók lefülelésére is használható térfigyelő kamerák igénybevétele  is hatékony ötletnek tűnik.

Borítókép: police.hu

Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés