Gondolkodtató
Befejeződött a népligeti felüljáró műszaki vizsgálata. Ez lesz a sorsa
Befejeződött a népligeti felüljáró műszaki vizsgálata. Ez lesz a sorsa
Hirdetés

A műszaki vizsgálat alapján a Népligetnél lévő felüljárót még érdemes felújítani, ám erre ideális esetben is csak 2025-ben kerülhet sor. Ha egyáltalán lesz miből. Addig marad a részleges lezárás. – közölte az Index.

A népligeti felüljáró műszaki problémája már 2012 óta ismert a főváros vezetése előtt, 2014-ben terv is készült a rekonstrukciójáról, a munkálatok azonban sosem indultak meg.

Idén tavasszal azonban megkezdődött az 1978-ban átadott műtárgy állapotának részletes vizsgálata, mivel addigra már olyan rossz állapotról számot be a Budapest Közút, hogy a városközpont felé tartó irány két sávjából a külsőt biztonsági okokból idén márciusban le is kellett zárni.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem szakemberei megvizsgálták az Üllői út – Hungária körút kereszteződését átívelő híd szerkezetéből kiemelt két hossztartó gerendát.

Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes az Indexnek azt mondta, most érkezett meg a vizsgálati eredmény, és e szerint a felüljáró szerkezete a vártnál jobb állapotban van, ezért a műtárgy megtartása indokolt. Ezt javasolják majd a Fővárosi Közgyűlés döntéshozóinak.

Hirdetés

Most a kiemelt gerendák újragyártása következik, illetve maga a tervezési munka (aminek a hozzávetőleges költsége 90 millió forint körül alakul). Ezt követi a közbeszerzés, az útpályák újraaszfaltozása és a dilatációs szerkezetek, károsodott betonszerkezetek kicserélése, valamint a szalagkorlát visszaépítése.

Ha mindez megvalósul, a bontás kérdése 2035-ig biztosan lekerül a napirendről

– fogalmazott a főpolgármester-helyettes, hozzátéve, hogy ideális esetben is csak 2025-ben kezdődhet meg a kivitelezés. A felüljáró rekonstrukciójával kapcsolatos legsúlyosabb probléma azonban az, hogy nem látni a finanszírozásának forrásait. A főváros adóbevételeiből ugyanis nem termelődik fedezet a budapesti infrastruktúra megfelelő fenntartására.

Az autósok 2024-ig még biztosan a jelenlegi rend szerint közlekedhetnek a népligeti felüljárón, változást jelent azonban, hogy keddtől a 100E reptéri busz újra keresztülhaladhat-e közúti hídon.

Forrás: Index
Tags :

Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés