Hirdetés

Gondolkodtató
Azt állította, hogy nem ő, hanem barátja vezette a járművet, amivel részegen halálra gázolt egy nőt
Azt állította, hogy nem ő, hanem barátja vezette a járművet, amivel részegen halálra gázolt egy nőt
Hirdetés

Halált okozó járművezetés ittas állapotban, segítségnyújtás elmulasztása és hamis vád miatt felelhet a 41 éves salgótarjáni férfi. – írta még meg a police.hu a baleset után, még márciusban.

Most ítélet született:

A Balassagyarmati Járási Ügyészség közlekedési ügyészének vádirata alapján a Salgótarjáni Járásbíróság első fokon 9 év börtönre ítélte azt a 41 éves salgótarjáni férfit, aki 2020 januárjában ittasan halálra gázolt egy fiatal nőt, majd megállás nélkül elhajtott a helyszínről, utóbb pedig barátjára fogta a baleset okozását. – írja az ugyeszseg.hu

A férfinak alapból nem volt jogosítványa, mert azt 2002-ben már ittas vezetés miatt elvették, amit utánképzéssel egészen idáig sem szerzett vissza.

Ennek ellenére 2020. január 17-én este 6 óra körül Salgótarján lakott területén ittas állapotban vezette tehergépkocsiját a Rákóczi úton, mintegy 70 km/h sebességgel.

Fotó: police.hu

A menetirány szerinti bal oldalról egy 24 éves nő akart átkelni az úttesten, akit a férfi az ittassága miatt nem vett észre, így járműve jobb első részével fékezés és irányváltás nélkül elütötte a nőt, aki addigra már 10 métert megtett az úttesten.

Hirdetés

A baleset után a férfi nem állt meg, holott a gépkocsi szélvédője is betört, így nem győződött meg arról, hogy a gyalogos megsérült-e, illetve segítségnyújtásra szorul-e, ehelyett azért, hogy a büntetőjogi felelősségre vonás alól kibújjon, egy parkolóba hajtott.

A baleset következtében a sértett az élettel összeegyeztethetetlen sérüléseket elszenvedve a helyszínen elhunyt.

A férfi néhány perc múlva gyalog visszament a helyszínre, ahol a rendőröknek valótlanul az adta elő, hogy a balesetkor ő utasként tartózkodott a gépjárműben és azt egy barátja vezette, aki – miután a teherautóval leparkoltak – elszaladt.

A férfit meg is nevezte, akit e vallomása alapján őrizetbe is vettek, majd a beszerzett bizonyítékok alapján két nap múlva szabadon engedték.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség a nyomozás elrendelésekor eredményesen indítványozta a gázoló letartóztatását, majd 2020. március 25-én vádat is emelt a letartóztatásban lévő férfi ellen halált okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette, segítségnyújtás elmulasztásának a veszélyhelyzetet előidéző által elkövetett bűntette és hamis vád bűntette miatt.

Hirdetés

A Salgótarjáni Járásbíróság 2020. szeptember 30-án a megbánás csíráját sem mutató vádlottat az ügyészi indítvánnyal egyezően mondta ki bűnösnek, és 9 év börtönbüntetésre, 10 év közügyektől eltiltásra,

továbbá végleges hatályú járművezetéstől eltiltásra ítélte, valamint kötelezte a közel félmillió forintra rúgó bűnügyi költségek megfizetésére is.

Fotó: police.hu

Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a  vádlott és a védője pedig felmentésért, másodlagosan enyhítésért fellebbezett.

A férfi letartóztatását a bíróság fenntartotta, így rács mögött kell kivárnia a másodfokú ítélet meghozatalát is.

Borítókép: police.hu, Forrás: ugyeszseg.hu


MEGOSZTOM:


Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés
x