Hirdetés

Hírek
Az öt legfontosabb dolog külföldi autóbérlésnél
Az öt legfontosabb dolog külföldi autóbérlésnél
Hirdetés

Remek és jellemzően már nem is megfizethetetlen lehetőség bérelt autóval egy külföldi nyaraláskor a környéket bejárni. Pár alapvető részlet ismeretében nem is kell tőle tartani.

Külföldi utazáskor sokan döntenek az autóbérlés mellett, hiszen ez az egyik legegyszerűbb, legkényelmesebb módja a célállomás és környékének bebarangolásának. A bérlés részleteinek azonban már kevesen néznek igazán utána. A lehetséges buktatókra a D.A.S jogvédelmi iroda cikke hívja fel a figyelmet.

Manapság az autóbérlés gyakran indul online, mégpedig úgy, hogy a kiválasztott autókölcsönző honlapján regisztrálunk, kiválasztjuk a számunkra megfelelő gépkocsit, az előleget pedig átutaljuk a megadott számlaszámra.

Legyünk fokozottan elővigyázatosak, ugyanis az általános szerződési feltételek tartogathatnak nem várt, kellemetlen meglepetéseket, amik akár a nyaralás teljes tartamára kedvünket szeghetik. Ha az ügyintézést már otthon elkezdjük, akkor érdemes a nyugodt körülmények között átnézni az általános szerződési feltételeket, hiszen így nagyobb eséllyel észrevesszük azokat a részleteket, melyek a helyszínen, már a kölcsönző ügyfélszolgálati pultjánál állva, gyorsan átolvasva talán nem tűnnek fel.

1. Az egyik mumus a zárolt pénz feloldása

A bérleti szerződés magában foglalja, hogy a bérleti díj milyen elemekből áll össze. Azt, hogy például magában foglalja-e biztosítást, ha igen, az mire terjed ki? (Töréskárra, lopásra stb.) Ha nem, akkor a biztosítási összeg plusz kiadásként jelenik meg. További költséget jelent a biztosíték. Ennek összege akár több ezer euró is lehet, melyet a szerződő hitelkártyáján zárolnak, és sok esetben a bérleti időszak lejártát követően csak hetekkel, akár 1-2 hónappal később történik a feloldás. Egyéb költségként jelentkezik még a gyermekülés, GPS, vagy akár a wifi.

2. Jellemző, hogy csak dombornyomott kártyát fogadnak el

Gyakran kizárt a készpénzfizetés, ehelyett sok esetben kizárólag dombornyomott hitelkártyát (credit card) fogadnak el, mely nem összetévesztendő a hagyományos bankkártyával (debit card). Felsőkategóriás jármű bérlésekor pedig nagy valószínűséggel 2 db, a szerződő fél nevére szóló hitelkártya felmutatása az elvárt.

3. Tele tank, vagy üres tank?

A bérleti szerződésben szerepel az is, hogy az autót teli tankkal vagyunk-e kötelesek visszavinni, vagy sem. Ha nem, ennek ellenére mégis teli tankoltuk az autót, ne számítsunk arra, hogy a benzintöbblet ellenértékét kifizetik.

4. Fotózni, fotózni, fotózni

A későbbi felesleges jogi procedúra elkerülése érdekében, az autó átvételekor érdemes azt körbejárni, arról jó minőségű fényképfelvételt készíteni, és vetessük jegyzőkönyvbe a meglévő sérüléseket. Ha ezt nem tesszük meg, a visszavitelt követően nehéz, ha nem lehetetlen bizonyítani, hogy az adott karcolást, horpadást nem mi okoztuk.

5. Határátlépés

Ha olyan szándékkal bérlünk autót, hogy azzal a szomszédos országokat is meglátogatjuk, arról előzetesen értesítsük a kölcsönzőt, és kérjünk engedélyt, ha lehet, írásban. Számításba kell vennünk, hogy plusz költséget számíthatnak fel a határátlépésért, de csak akkor, ha az általános szerződési feltételek ekként rendelkeznek.

 

Forrás: http://hvg.hu/cegauto/20170718_ot_legfontosabb_dolog_kulfoldi_autoberlesnel

Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés