Hirdetés

Hírek
Az EU miatt borulhat a hazai útdíjrendszer is
Az EU miatt borulhat a hazai útdíjrendszer is
Hirdetés

A károsanyag-kibocsátás mértéke és a megtett távolság alapján állapítaná meg az útdíjakat az Európai Bizottság.

Jelenleg hazánkban idő és terület alapú az útdíjfizetés. Az EU emisszió és megtett út alapú fizetést javasol, kedvezményt kapnának a villanyautók

Ha megszavazzák, a hazai útdíjrendszer is borulhat az Európai Bizottság javaslata értelmében. A szerdán közzétett úgynevezett mobilitási és közlekedési reformcsomagban szereplő javaslatok értelmében a károsanyag-kibocsátás mértéke és a megtett távolság alapján állapítanák meg az útdíjakat.

A brüsszeli testület szerint az „Európa mozgásban” elnevezésű kezdeményezéscsomag javítaná a forgalom biztonságát, méltányosabbá tenné az úthasználati díjakat, mérsékelné a légszennyezést, a közlekedési dugókat, csökkentené a vállalkozásokat terhelő bürokráciát és az illegális foglalkoztatást, továbbá megfelelő körülményeket és pihenőidőt biztosítana a dolgozók számára.

Az EB egyetlen tagállam számára sem tenné kötelezővé az útdíj bevezetését, viszont azoknak az országoknak, amelyekben bevezették, meg kellene felelniük bizonyos szabályoknak, a zéró szén-dioxid-kibocsátású autók például 75 százalékos kedvezményt kapnának az árból.

Jelenleg hazánkban semmilyen kedvezmény sincs útdíj kapcsán az emissziómentes autók számára. Ráadásul a befizetett pénzből sem feltétlenül az autósok profitálnak. Az EB javaslata szerint az útdíjakból befolyó összeg egy részét infrastruktúra-fejlesztésre kellene fordítani. Az árakba a zajszint, a torlódások vagy a légszennyezés csökkentésének költségeit is beépíthetnék.

A fuvarosoknak is kedveznének!
A bizottság emellett három napban korlátozná havonta azt az időtartamot, ameddig az uniós állampolgárságú kamionosok az EU valamely másik tagállamában dolgozhatnának úgy, hogy továbbra is csak a hazájukban előírt, a helyi minimálbérnél az esetek többségében lényegesen alacsonyabb béreket kapják. A tervezet értelmében ezek a fuvarozók három nap után „kiküldött munkavállalónak” számítanának, és legalább a tartózkodási országban érvényes minimálbért kellene kapniuk, illetve a helyi munkajogi szabályok vonatkoznának rájuk. A javaslatban arra is kitértek, hogy a kamionsofőröknek hat munkanap után kötelező lenne 45 órát pihenniük.
 

Forrás: https://www.autonavigator.hu/autosvilag_hirei/emisszio_es_megtett_ut_alapu_utdijat_javasol_az_europai_bizottsag-19439


Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés