Hirdetés
Hírek
Az egyetlen esélyük a géptérbe szaladni, ha nagy járművel ütköznek – írják a mozdonyvezetők
Az egyetlen esélyük a géptérbe szaladni, ha nagy járművel ütköznek – írják a mozdonyvezetők
Hirdetés

Nyílt levelet írtak a mozdonyvezetők az autósoknak, amelyben azt kérik, hogy tartsák be a KRESZ szabályait, és körültekintően közelítsék meg a vasúti átjárókat. A kedden megjelent levél apropója az, hogy idén már 39 vasúti átjárós baleset történt, amelyekben tizenheten vesztették életüket, annyian, mint tavaly egész évben.

A mozdonyvezetők szerint a baleseteket kivétel nélkül a figyelmetlenség és a KRESZ szabályainak be nem tartása okozta.

Arról is írnak, hogy mit érez a mozdonyvezető, amikor a vasúti átjáróban meglát egy autót, teherautót, kerékpárost vagy gyalogost.

Elsősorban tehetetlenséget. Gyorsfékezünk, de a vonat fékútja több száz méter. Ez az egyetlen lehetőségünk, és nagyobb jármű esetén a géptérbe szaladni, hogy túléljük az ütközést
– írják.

Az ütközés borzalmas, amelybe a mozdony is beleremeg. Ez a legnagyobb trauma, ami érhet bennünket, és egy életen át elkísér. Ki így, ki úgy dolgozza fel közülünk, de egy biztos: maradandó nyomokat hagy bennünk. A csattanás, a látvány, a hangok, a gondolatok a fejben szaladva hátra a megállás után… Vajon mit találunk? Vajon élnek? Miért nem figyeltek, mi történhetett? Gondolatok milliói a fejben
– írták meg a posztban.

A mozdonyvezetők azt kérik mindenkitől, hogy tilos jelzés esetén mindenképpen álljanak meg. Arra figyelmeztettek, hogy még a fénysorompó fehér villogó fénye sem szabad áthaladást jelent, csupán annyit, hogy a berendezés működik, de ez esetben is meg kell győződni arról, hogy egyik irányból sem közelít vasúti jármű.

Azt is hozzátették, szakképzett mozdonyvezetők, mindent megtesznek a balesetek elkerülése érdekében, de sajnos a fizika határok közé szorítja őket.

FRISSÍTÉS:

A MÁV arról számolt be, hogy délután ismét útátjárós baleset történt Szászberek közelében, ez idén már a negyvenedik. A baleset bekövetkezésekor a fény- és félsorompó rendben működött.

Az esetről fotókat is közöltek:

Borítókép: MÁV Facebook

Minket követhetsz 😉

Támogatóink

Hirdetés

Hirdetés

Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELLŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája