Hirdetés

Hírek
Az autósoknak alig több mint fele tudja, mikor kell gumit cserélni
Az autósoknak alig több mint fele tudja, mikor kell gumit cserélni
Hirdetés

Minden ötödik magyar autós az évszaknak nem megfelelő gumit használ járművén.

Mivel a biztonságon spóroló autósok inkább téli gumival járnak egész évben, jóval kisebb a kockázat, mintha egész évben nyári gumit használnának – mondta Nagy Tibor, az Automax Szerviz Kft. márkafüggetlen gumikereskedő ügyvezetője.

A cég mintegy négyezer sofőr részvételével januárban készített kutatást a kérdésben, amelyből az is kiderült, minél öregebb egy gépjármű, annál valószínűbb, hogy tulajdonosa ugyanazzal az egyévszakos abronccsal közlekedik télen-nyáron.

A kereskedő szerint a gumik megfelelő tapadása életkoruktól is függ, a gyártástól számítva 10, felszereléstől számítva 5 évig használhatók biztonságosan. Fontos még a profilmélység, amit a jogszabály 1,6 milliméterben határoz meg.

A felmérés eredményei szerint a nyári gumira váltását az autósok 90 százaléka a hőmérséklettől teszi függővé, 56 százalékuk van tisztában azzal, hogy tartósan 7 fok feletti átlaghőmérséklet esetén érdemes cserélni.

A piaci értékesítési adatok szerint 2014-ről 2015-re a téli gumiabroncs-piac 0,2 százalékkal nőtt Magyarországon, nyári és téli gumiabroncsból összesen 2,4 millió újat értékesítettek. Tavaly az összes eladott gumiabroncs 52 százaléka volt téli, 48 százaléka nyári. A téli gumi ára többnyire 10 és 35 ezer forint közötti, ami mérettől és típustól függ. Négyévszakos abroncsot az autósok kevesebb mint 3 százaléka, javarészt férfiak használnak.

Forrás: http://hvg.hu/cegauto/20170226_Az_autosoknak_alig_tobb_mint_fele_tudja_mikor_kell_gumit_cserelni

 


Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés