Hírek
Az autósok nagy része azt állítja, nem szokta átlépni a sebességhatárokat
Az autósok nagy része azt állítja, nem szokta átlépni a sebességhatárokat
Hirdetés

A járművezetők többsége úgy véli, betartja lakott területen belül az 50 km/órás sebességhatárt. A lakott területen kívül érvényes 90-et azonban már csak az autósok fele tiszteli, míg sztrádán autózva nagyon vegyes a kép – írja a hvg.hu a K&H felmérése alapján.

Mint írják:

A K&H biztos jövő felmérése arra volt kíváncsi, hogy az autósok a saját bevallásuk szerint mennyire tartják be a sebességhatárokat. A felmérés szerint a lakott területen belül jellemző 50 km/h  sebességkorlátot a sofőrök 59 százaléka betartja, vagyis tízből hatan nem mennek gyorsabban a megengedettnél.

A nők szabályosabbak. A felmérés szerint 74 százalékuk veszi figyelembe a városi 50-es sebességkorlátozást, míg a férfiaknak csak a 46 százaléka mondta ugyanezt. A nyugati megyékben élők szintén szabálykövetőbbek: 65 százalékuk figyel a korlátozások betartására – derül ki a felmérésből.

Hirdetés

Lakott területen kívül kicsit árnyaltabb a kép. Ott már csak az autósok alig több mint fele, 52 százaléka megy a maximum 90 km per órás sebességgel. Itt is jókora fölényben vannak a nők, 71 százalékuk nem lépi át a 90-es korlátot, 30 százalékuk pedig 96-100 km per órás sebességet. A válaszok átlaga alapján egyébként a megkérdezett sofőrök lakott területen kívül átlagosan 92 km per órás sebességgel autóznak.

A sztrádákon autózók magatartása sokszínű. A megkérdezettek átlagosan 127 km per órával közlekednek, azaz a megengedettnél lassabban.

Az autósok harmada – 34 százaléka – pedig még 120 km per óránál is lassabban hajt, ez a nők 49, a férfiak 22 százalékára igaz. Összességében tehát elmondható, hogy az autópályákon a sofőrök 70 százaléka soha nem lépi túl a 130-as sebességkorlátozást.

Viszonylag kevesen vannak, akik elmondásuk szerint jelentősebben túllépik a sebességhatárokat.

A városon belül autózók 2 százaléka vallotta be, hogy jellemzően 61 km per órát meghaladó sebességgel közlekedik. Városon kívül a 101 km per órát rendszeresen átlépő autósok aránya 4 százalékos. A sztrádán közlekedőknek ugyancsak 4 százaléka lépi át gyakran 141 km per órás sebességet.

Borítóképünk illusztráció! Forrás: hvg.hu


MEGOSZTOM:

Minket követhetsz 😉

Támogatóink

Hirdetés

Hirdetés

Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELLŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája