Hirdetés

Gondolkodtató
Az autó fogyasztását is nézik majd a műszaki vizsgákon az újabb autók esetében
Az autó fogyasztását is nézik majd a műszaki vizsgákon az újabb autók esetében
Hirdetés

A műszaki vizsgáztatásban hamarosan változások következnek, ugyanis május 20-tól életbe lép egy uniós rendelet, ami érinti az újonnan regisztrált gépjárművek vizsgáját. A Totalcar.hu szerint a rendelet alapján a műszaki vizsgán a valós fogyasztási adatokat is ellenőrzik majd.

Az új rendelet kizárólag azokra a járművekre vonatkozik, amelyeket 2021-től vásároltak új autóként és regisztráltak be. Az adatokat mind a hagyományos motorral rendelkező, mind a hibrideknél megvizsgálják, míg a villanyautóknál az energiafogyasztást is rögzítik.

Az adatokat a vizsgaállomások továbbítják a közlekedési hatóságnak, majd ezek az adatok évente egyszer kerülnek továbbításra az uniós nyilvántartásba.

Az autótulajdonos azonban választhatja, hogy nem engedélyezi a fogyasztási adatok gyűjtését.

Az már nem újdonság, hogy az új autókban az elmúlt két évben bekerült egy ún. FCM (Fuel Consumption Monitoring) rendszer, ami rögzíti a jármű tényleges fogyasztását.

Bár még nem világos, hogy az Európai Unió hogyan fogja felhasználni ezeket az adatokat, valószínűleg a jövőben ez lehet az alapja egy CO2-alapú gépjárműadónak, valamint lehetővé teheti az elektromos járművek esetében az áramfogyasztás alapú adózást is.


Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés