Hirdetés

Gondolkodtató
Az adott közút kezelője lehet felelős a vadgázolásért, de csak bizonyos körülmények között
Az adott közút kezelője lehet felelős a vadgázolásért, de csak bizonyos körülmények között
Hirdetés

Mint arról mi is beszámoltunk, 2023. július 1. napjával úgy módosult a vadászati törvény, hogy ezentúl szinte minden esetben az autót vezető, kárt szenvedett fél lesz a hibás vadgázolás esetén, ha pedig a vad is elpusztult, akkor annak értékét is neki kell kifizetnie.

„Nem minősül a vadászatra jogosult felróható magatartásának vagy a tevékenységi körében előálló rendellenességnek, ha a vad az életmódjából, szokásos táplálkozási, szaporodási viselkedéséből következő helyváltoztatása miatt jelenik meg a lakott területen kívül közúton, autóúton, autópályán, vagy a település belterületén, kivéve, ha a vad megjelenése a vadászatra jogosult tevékenységével áll okozati összefüggésben” – fogalmaznak a jogalkotók.

Az új törvény azt is leszögezi, hogy a gyorsforgalmi utakat úgy kell üzemeltetni, hogy azokra a vad ne jusson fel, írta a Népszava.

Hirdetés

A portálnak nyilatkozó szakjogász szerint ez alapján mostantól minden, az autópályán vagy gyorsforgalmi úton a sebesség betartása mellett haladó járműben keletkezett vadkárért a közutat kezelő társaság tehető felelőssé, nem a vadásztársaság. – világított rá a Totalcar.

Egy Pest megyei vadásztársaság egyik vezető képviselője szerint a törvény júliusi módosítása azért igazságosabb, mert a vadásztársaság nem tehet arról, ha az autópályákat és autóutakat körülvevő kerítést olyan alacsonyra építették, amin képes átugrani egy szarvas. Az alsóbb rendű utakon pedig körültekintéssel a balesetek jelentős része elkerülhető lenne. A maradék esetben pedig sem az autós, sem a vadász nem tehet.

Megindult a vaddisznó a belső sávból, az M0-son. Szépet mentett a a sofőr

Tags :

Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés