Hirdetés

 
Autózás télen: ezekre figyelj a gondtalan közlekedéshez
Autózás télen: ezekre figyelj a gondtalan közlekedéshez
Hirdetés

A tél küszöbén állunk, így egyre inkább tapasztalható a fagyos időjárás. Ahhoz, hogy a dermesztő időben is biztonságosan közlekedhess, nem szabad megfeledkezni az autó felkészítéséről. Cikkünkben öt jó tanáccsal szolgálunk a gondtalan téli közlekedéshez.

Tippek a zavartalan és biztonságos téli autózáshoz

A téli hónapokban sokkal alacsonyabb az átlag középhőmérséklet, gyakran fagyosak és csúszósak az utak, így az autók is nagyobb terhelésnek vannak kitéve. A következőkben összefoglaltuk azokat a hasznos tippeket, amelyekkel bármely autó felkészülhet a fagyos hónapokra.

– Téli gumi csere időben

Az első és egyik legfontosabb tanács a téli gumi használata, mellyel fokozhatjuk az autó tapadását, irányhatóságát és csökkenthetjük a féktávot a havas és latyakos útfelületeken. A téli abroncsok speciális anyagösszetételüknek köszönhetően a fagypont alatti időben is képesek megőrizni a megfelelő ridegséget. Egyedi mintázatuk pedig hatékonyan képes elvezetni az olvadt havat, így csökkentve a vízen csúszás (aquaplaning) kockázatát.

Tipp: Gyakori ellenérv a szezonális abroncsokkal szemben, hogy nehéz megoldani a használaton kívüli gumi tárolását. Sokak számára valóban nehézséget jelenthet a szakszerű tároláshoz szükséges hely biztosítása. Erre a problémára megoldást jelent az Abroncs Kereskedőház Kft. (AKH) kínálatában elérhető gumihotel szolgáltatás, mely részeként egy kedvező díj ellenében biztosítják a gumi megfelelő tárolását.

– Ablakmosó folyadékszint ellenőrzése

Ha nyári ablakmosó folyadék vagy víz marad az autóban télen, az akár a vezetékek és tartály szétfagyását is okozhatja. A költséges hiba elkerüléséhez győződj meg a szezon elején arról, hogy téli ablakmosó folyadék van az autóban. Javasoljuk, hogy válassz mínusz 19-22 fokra készített terméket, amely akár hígítás nélkül használható. Érdemes az ismert és megbízható márkák termékeit választani, így egészen biztosan elkerülhető, hogy a folyadék a szélvédőre fagyjon egy igazán hideg reggelen.

– Akkucsere szükség esetén

Ismerős lehet a jelenség, amikor a hajnali fagy hatására a motor lassabban indul be, ezt az akkumulátor állapota is okozhatja. A hideg a lítium akkumulátorokban lezajló kémiai reakciókra rossz hatással van. Szerencsére az akkumulátor rendszeres karbantartásával meghosszabbíthatjuk az alkatrész élettartamát és csökkenthetjük a meghibásodás kockázatát.

Extra tipp: Amennyiben a téli időszakban ritkábban használod az autót, érdemes lehet az akkumulátort eltávolítani és fűtött helyen tárolni. 

– Hólánc beszerzése külföldi utak előtt

Bár hazánkban nem kötelező a hólánc használata, számos környező országban elengedhetetlen a használatuk és az országba való belépés feltétele is a hólánc megléte. Így, ha téli autóutat tervezel, ne hagyd otthon a hóláncot!

Hólánc használatára/rendelkezésre állására vonatkozó fontosabb előírások a következők:

 • Ausztria: November 1. és április 15. között kötelező legalább 4 milliméteres profilmélységű téli gumit és/vagy hóláncot használni, ha az időjárás indokolja. Kizárólag akkor használható hólánc, ha összefüggő hó vagy jég borítja az útfelületet.
 • Csehország: Meghatározott utakon táblák jelzik a hólánc használatát, amely erős havazás esetén kötelező.
 • Franciaország: Kötelező minden autósnak hóláncot beszerezni. Kijelölt útszakaszokon erős havazás esetén szükséges hóláncot használni.
 • Horvátország: 50 millimétert meghaladó hóesés esetén minden autósnak kötelező a hólánc felszerelése.
 • Németország: Erős havazás esetén a hólánc felszerelése kötelező a megjelölt útszakaszokon.
 • Norvégia: A norvég lakosoknak kötelező a hólánc használata, ha az időjárási viszonyok ezt indokolják.
 • Olaszország: A legtöbb sípályához vezető úton kötelező a hólánc használata erős havazás esetén.
 • Svájc: Kijelölt útszakaszokon előírás a hólánc használata, amennyiben az időjárás ezt indokolttá teszi.
 • Svédország: Kizárólag a svéd állampolgárok számára kötelező a hólánc használata erős havazás esetén és jeges útfelületen.
 • Szerbia: November 1. és április 1. között erős havazás esetén kötelező a hólánc felszerelése.
 • Szlovénia: 50 millimétert meghaladó hóesésnél kötelező a hólánc felszerelése.
 • Ukrajna: November 1. és április 1. között kötelező a hólánc használata az időjárási viszonyoknak megfelelően.

A cikkben szereplő dátumok csak tájékoztató jellegűek, így külföldi autóút előtt mindenképpen tájékozódj a célország hivatalos weboldalain.

– Biztonsági csomag szükséghelyzetekre

A megfelelő műszaki előkészítés ellenére is előfordulhat, hogy lerobban az autó. Hóvihar esetén akár órákig is várni kell az autómentőre. Ahhoz, hogy kellően felkészült lehess az ilyen esetekre is, érdemes összeállítani egy biztonsági csomagot, amelyet a téli hónapokban tarthatsz a csomagtartóban. A biztonsági csomagba érdemes takarót, meleg téli ruhát, elemlámpát, feltöltött külső akkumulátort, innivalót, és akár tartós élelmiszert tenni.

Téli gumi

Nem tudod, milyen téli gumit válasz? Íme egy megbízható márka!

Eljött a téli gumicsere ideje és nem tudod, milyen abroncs mellett érdemes dönteni? A Falken téli gumi kiváló választás bármely autótípushoz! A 40 éves múltra visszatekintő márka a legmodernebb technológiákat alkalmazza a kimagasló biztonság és páratlan teljesítmény biztosítása érdekében. Független tesztek tucatjai és pozitív vásárlói visszajelzések ezrei tanúskodnak a Falken gumik megbízhatóságáról. 

A Falken gumik megvásárolhatóak az Abroncs Kereskedőház Kft. (AKH) online felületén a gumi.hu webshopon. Válaszd a villámgyors kiszállítást, professzionális ügyfélszolgálatot és csábító árakat nyújtó üzletet az abroncs beszerzéséhez!


Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés